Merkez'in politika faizi yüzde 14'te sabit kalırken ihtiyaç kredisi faizleri 44 ayın zirvesinde
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dünkü Para Politikası Kurulu toplantısının ardından politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit tuttuğunu açıklasa da ihtiyaç kredisi faizleri 4 yılın zirvesine ulaşmak üzere.
Merkez Bankası (TCMB) yüzde 78’i aşan resmi enflasyona rağmen politika faizini yüzde 14’te tutmaya devam ediyor ancak kredi faizlerinde çok farklı bir tablo var.
TCMB verilerine göre, ortalama ihtiyaç kredisi faizleri geçen hafta yüzde 35,41’e yükselerek 44 ayın zirvesine yükseldi. Son üç ayda ihtiyaç kredisi faizlerinde 800 baz puana yakın yükseliş oldu.
TCMB verilerine göre, ortalama ihtiyaç kredisi faizleri geçen hafta yüzde 35.41’e yükselerek 44 ayın zirvesine yükseldi. Son üç ayda ihtiyaç kredisi faizlerinde 800 baz puana yakın yükseliş oldu.
ENFLASYON RİSKİ YÜKSEK
Sözcü gazetesinden Emre Deveci'nin haberine göre; mayıs-haziran döneminde yaklaşık 900 baz puanlık yükseliş kaydeden ticari kredi faizleri ise son iki haftada düşüş kaydederek ortalamada yüzde 27.38’e geriledi. Birçok şirket ise bu oranın çok üzerinde faiz oranlarıyla karşı karşıya kalıyor.
Uzmanlar, TCMB’nin politika faiziyle kredi faizlerinin ayrışmasının, vade farkından ve enflasyon riskinin fiyatlanmasından kaynaklandığına işaret ediyor.
Tüketici kredileri faizleri daha çok uzun vadeli olduğu için bankalar vade riskini daha çok hesaba katıyor.
FAİZ DIŞI ARAÇLARLA KREDİLER FRENLENİYOR
TCMB politika faizini sabit tutsa da hükümet, faiz dışı adımlarla kredi büyümesini, dolayısıyla da cari açık artışını, enflasyonu ve kur artışını yavaşlatmaya çalışıyor.
Kredilere zorunlu karşılık uygulanması, risk ağırlıklarının artırılması, kredilere döviz bozdurma şartı getirilmesi, ihtiyaç kredilerinde taksit sayısının azaltılması, enflasyona endeksli tahvillerde iskonto oranının yüzde 50’ye kadar çıkarılması gibi kararlarla hükümet kredileri yavaşlatmak istiyor.
SEÇİM ÇIKMAZI
Hükümet, politika faizi dışı yan yollara giderek kredilerde yavaşlama istiyor ancak seçim öncesinde ekonomide yavaşlama istenmediği için ortaya çelişkili bir durum çıkıyor.
Faize dokunmadan yan yollarla atılan adımlar da enflasyon ve kur artışında istenen yavaşlamayı da getirmiyor.
Nitekim, TCMB’nin dünkü politika faizi karar metninde, “baz etkilerinin ortadan kalkmasıyla enflasyonda düşüşün başlayacağı” cümlesi kaldırıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Çok konuşulacak 'Ahmet Türk' iddiası
- Yeni Yol'un Genel Başkanı belli oldu
- Şam ziyaretine 'Erdoğan' iptali
- Görüşmedeki isim konuşulanları aktardı
- Survivor Turabi ABD'deki yangında tüm servetini kaybetti
- 'Hiçbir onurlu cumhurbaşkanı...'
- Ünlü giyim devi resmen iflas etti
- Bu uyarıyı görenlerin emekli maaşı kesilecek
- İstanbul açıklarında deprem oldu
- Köprü ve otoyola yapılacak zam özel bankadan sızdırıldı!