Merkez Bankası'ndan işçiye dayatma: 'Ya git ya da işsiz kal'
Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınma süreci devam ederken, bankanın Ankara’daki merkezinde görev yapan taşeron firmaya bağlı işçilere de 15 kent içerisinden tercih yapmaları için muvafakatname dayatılıyor. İşçiler muvafakatnameyi imzalamazlarsa işten çıkarılacakları konusunda sözlü olarak da uyarıldıklarını söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın Ankara’daki merkez binasında temizlik başta olmak üzere çeşitli işleri yürüten taşeron firma, işçileri toplayarak bilgilendirme yaptı. Bu bilgilendirmenin de bankada yapıldığı öğrenildi.
İşçilerin büyük bir bölümünün 20-25 yıldır burada çalıştıkları belirtildi. Bu işçiler temizlik, taşıma, garsonluk gibi işlerde görev yapıyor. Taşeron firma, MB’nin İstanbul’a taşınacağını, muvafakatname imzalayarak bankanın çeşitli kentlerdeki şubelerine gideceklerini işçilere bildirdi.
UNVANLARI DA DEĞİŞTİRİLİYOR
Muvafakatnamede işçilerden bankanın İstanbul, Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, İzmit, Kayseri, Konya, Malatya, Mersin, Samsun ve Trabzon olmak üzere toplam 15 şubesi arasında tercih yapmaları isteniyor.
İşçilerden sırasıyla 3 il tercihi yapmaları talep ediliyor. Unvanları da “torba taşıma görevlisi” olarak değiştiriliyor. Alacakları brüt ücretleri, yol ücretleri ve yemek ücretlerine yer veriliyor. Metni imzalayan işçi, “muvafakatnameyi özgür iradesiyle, hiçbir baskı altında kalmaksızın imza altına aldığını” da yazılı olarak kabul ediyor.
‘MB ISRARCI’
İşçiler bu “dayatmaya” tepki gösterdi. Bankanın merkez binasında bu şekilde yaklaşık 300 işçinin görev yaptığı bildirildi. İşçiler, yaşananları MB insan kaynaklarına da iletti.
Ancak bir sonuç alamadı. İşçiler, muvafakatnameyi imzalamayan işçilerin çıkışlarının verileceğinin söylendiğine dikkat çekti. İşçiler firma üzerinden şehir değişikliği yapılamayacağını vurguluyor. Kamudaki taşeron işçiler 2017’de çıkarılan 696 sayılı KHK ile kadroya alınmışlardı.
O dönemde MB Yönetim Komitesi’nde kendileriyle ilgili de kadro kararı alındığını ancak uygulanmadığını vurgulayan işçiler, önce kadroya geçmek istediklerini, daha sonra kent değişikliği olabileceğini kaydetti.
Bankanın ise, işçilerin kent değişikliğinin taşeron şirket üzerinden yapılacağı konusunda ısrarcı olduğu bildirildi. Cumhuriyet’e bilgi veren işçiler, şunları söyledi:
“Bekliyoruz. Çıkıp bir açıklama yapan da yok. Her an işten atabilirler. Bizi kağıt üzerinde firmaya devrediyorlar. Firmadan böyle bir talepte bulunmuş gibi yapıyorlar. 3 mimar arkadaşımızı idari binaya almadılar. Biz öncelikle kadroya geçmek istiyoruz. Kadro yasası bizi de kapsıyor ancak yıllardır uygulanmıyor.”
En Çok Okunan Haberler
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!