KİT’lerde reform adı altında kıyım olacak

KİT’lerde yönetim kurulu üye sayısının 7’ye çıkarılacağı ve 4’ünün hazine ve maliye bakanı tarafından atanacağına işaret edildi.

KİT’lerde reform adı altında kıyım olacak
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.07.2024 - 04:00

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’in dünkü ortak toplantısı sırasında bilgi notu dağıtıldı. Notta, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ocak ayı içinde, merkezi yönetimin kontrolü altında olan 19 KİT’te “reform” hazırlığı yaptıklarını açıkladığı anımsatıldı. Bakanlığın “KİT Yönetim Reformu” adı altında hazırladığı taslak düzenlemenin detayları belli oldukça düzenlemenin KİT’leri özelleştirmenin veya kapatmanın önünü açtığının ortaya çıktığına işaret edilen notta, bu KİT’ler arasında Türkiye Taşkömürü Kurumu, Türkiye Kömür İşletmeleri, ETİ Maden İşletmeleri, BOTAŞ, TEDAŞ, TPAO, Çaykur, TCDD gibi 19 kamu kurum ve kuruluşunun bulunduğu anımsatıldı. KİT’lerde yönetim kurulu üye sayısının 7’ye çıkarılacağı ve bu üyelerin 4’ünün Hazine ve Maliye Bakanı tarafından atanacağına işaret edilen notta, “Yönetim kurulu başkanı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirlediği isimler arasından atanacak. Böylece kamu kurum ve kuruluşları, uzmanlık açısından ilgili bakanlıkların yetkisi ve görevi dışına çıkarılacak, tüm yetki Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olacak” denildi. Notta, şöyle devam edildi:

“Bu durumda piyasa şartları ve kârlılık göz önüne alınacak, tamamen veya parça parça KİT’lerin özelleştirilmesinin, kârlılığı düşükse kapatılmasının önü açılmış olacaktır. KİT reformuyla bu KİT’ler piyasa şartlarına ve uluslararası tekellerin kontrolüne terk edilmiş olacaktır. Ülkemiz için vazgeçilemez nitelikteki stratejik KİT’lerini dahi ticari birer şirkete dönüştürecek ve böylece piyasa şartlarına terk edecek, uluslararası tekellerin kontrolüne bırakacak, tümüyle veya parça parça satılmalarına ya da kapatılmalarına yol açacak bu düzenleme girişiminden vazgeçilmelidir.”


Etiketler: #KİT #Mehmet Şimşek
Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler