İşten çıkarılan Fernas işçileri yürüyüşlerini tamamladı

Fernas Madencilik’te çalışırken Bağımsız Maden-İş’e üye oldukları için işten çıkarılan ve bu nedenle 38 gündür eylemde olan emekçiler, sekiz gün önce Manisa Soma’dan başlattıkları yürüyüşü ise dün TBMM’de tamamladı.

İşten çıkarılan Fernas işçileri yürüyüşlerini tamamladı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.10.2024 - 04:00

38 gündür mücadeleye devam eden, 8 gündür de yalınayak yollarda olan işçilerin önü dün sabah Ankara Temelli’de polis tarafından kesildi. İşçiler karara tepki göstererek oturma eylemi yaptı. Ankara’ya gitmeye kararlı olduklarını belirten işçiler, yolun açılmasını istedi. Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, “Ferhat Nasıroğlu da dahil 600 vekilin tamamına tekrar sesleniyoruz. Bu sefer toplu ölümler olmadan, cenazemiz kalkmadan sesimizi duyun” dedi. Aralarında CHP Genel Başkan Yardımcıları Deniz Yavuzyılmaz ve Gamze Taşcıer ile CHP Manisa Milletvekilleri Bekir Başevirgen, Vehbi Bakırlıoğlu’nun da olduğu milletvekilleri işçilere destek için yanlarına gitti. Bu arada eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da işçilerin yanına giderek destek verdi. Kılıçdaroğlu, “Siz yalınayak haklarınız için yürüyorsanız sizin yanınızda durmak her yurtseverin, vatandaşın görevidir. Bizler de sizin yanınızda duracağız bundan endişe etmeyin. Siz hakkınızı arıyorsanız sizin hakkınızı da herkes teslim etmek zorunda. Hakkınızı teslim etmeyen hiçbir kişinin bu ülkede yaşama hakkı da yoktur. Emek en yüce değerse hakkınızın teslim edilmesi lazım. Biz size inanıyoruz alın terinizin, hakkınızın verilmesi için de elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz” dedi. Kılıçdaroğlu, hiçkimsenin anayasayı çiğneme hakkı olmadığını da vurguladı. Bu arada Ankara’dan yurttaşlar da işçilere destek için gitti. 

YOL AÇILDI

Milletvekillerinin de devreye girmesi ile işçilerin yolu açıldı. İşçiler otobüslerle Ankara’ya Meclis’e gitti. İşçiler Meclis içinde yalınayak yürüdü. Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, “Bize geldi mi kanun, işverenlere geldi mi hiç yok kanunlar... Biz bir avuç patrona bin avuç insanı köle yaptırmayacağız” dedi. Çakır, TCK’nin “sendikal hakların kullanılmasının engellenmesine ceza öngören” 118. maddesinin uygulanmadığına dikkat çekti. AKP milletvekili Nasıroğlu’na da seslenen Çakır, “Vekilim, kanunu yapan sensin, patron olan sensin, bu işçileri bu şartlara getirene kadar niye duymadın ?” dedi.   

ÇOCUKLARIMIZIN AYAKLARI PATLADI

Bu arada Soma’da Fernas Madencilik önünde çocukları için bekleyen aileler de açıklamalar yaptı. Aileler, “Allah korkusu varsa Ferhat Nasıroğlu’nda insanlığa davet ediyoruz. İnsan gibi görüşsünler. İnsanların haklarını versinler. Bu nedir ? İnsan gibi bir yüzümüze laf etsinler. Biz bunu istiyoruz. Hakkımızı aramaya geldik, alana kadar da devam edeceğiz” dediler. Bir işçi annesi de tepkisini, şöyle dile getirdi:

“Nerede cumhurbaşkanımız ? Nerede milletvekillerimiz ? O milletvekillerini biz seçtik koyduk oraya. Seçmez olaydık onları. Yeter bu kadar. Versinler çocuklarımızın hakkını. Çocuklarımızın ayakları patladı. Burada bir müdüre gidiyorlar onu dinliyorlar işçiyi dinleyen yok. İşçiye küfür ediyor müdürler. Bakan yok. Bizim çocuklarımızı hep aşağılamakta müdür. Bir müdür bir işçisine ‘O. çocuğu’ diyemez. Müdür olmuş da kim olmuş.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon