İmzalanan kredi anlaşmasındaki ‘mülteci koşulu’ konusunda iktidardan ses yok: Vahim suskunluk
Dünya Bankası’ndan sağlanacak 35 milyar dolarlık kredi anlaşmasında 11 bin mültecinin tarımda istihdam şartının yer almasının ortaya çıkmasının üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine karşın iktidardan ses yok.
Dünya Bankası’ndan sağlanacak toplam 35 milyar dolarlık kredi konusundaki tartışmalar devam ediyor. Kredi kapsamında Türkiye’ye beş yıl içinde toplam 35 milyar dolar finansman sağlanması öngörülüyor. Bu kapsamda 17 milyar dolar tutarında finansman desteği zaten vardı. Üzerine ek olarak 18 milyar dolar daha finansman sağlanacak. Ancak kredi için öne sürülen şartlar içerisinde yer alan mültecilerle ilgili madde tartışılmaya devam ediliyor. Maddeye göre, 2028 yılına kadar toplam 22 bin istihdam yaratılacak. Bu istihdamın yüzde 30’u kadın, yüzde 50’si de mültecilerden oluşacak. Yani 11 bin mülteci istihdam edilecek. Resmi istihdam yaratma projesi ve mülteciler ile Türk vatandaşları için gelişmiş pazar bağlantıları kurularak tarımsal istihdam desteği sağlanacak. 11 bin mülteci bu tarım alanında istihdam edilecek. İş eğitiminde 2026 yılına kadar 36 bin kişilik artışın yüzde 20’si kadın, yüzde 25’i genç ve yüzde 50’si de mültecilerden oluşacak. Yine kredi anlaşmasına göre, geçici koruma altındaki Suriyeliler ve seçilen bölgelerdeki Türk vatandaşlarının ekonomik fırsatlarının güçlendirilmesi için çalışma yapılacak. Konu yaklaşık bir ay önce İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş tarafından TBMM Genel Kurulu’nda da gündeme getirilmişti. Eleştiriler karşısında AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, “Şimdi Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı beyefendiyle konuştum, kesinlikle böyle bir şey olmadığını ifade etti” demişti. Dünya Bankası’yla yapılan anlaşmanın ilgili sayfasının anımsatılması üzerine Zengin, “Ben şimdi sayın bakanımızdan bilgi aldım, kendisinden rica edeceğim, kamuoyuna yazılı bir açıklama da yapar. Olmadığını ifade etti” görüşünü dile getirmişti. Ancak sonrasında bir açıklama yapılmadı.
‘TARAFIMA DÖNÜŞ OLMADI’
İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, genel kurulda konuyu dile getirmesinin üzerinden 1 aydan fazla süre geçtiğini, üstüne genel kurulda birçok oturum yapıldığını söyledi. Bu geçen sürede ne AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’den ne de Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan konu ile ilgili bir geri dönüş olmadığını, kamuoyuna da bilgi verilmediğini dile getiren Karakaş, şöyle devam etti:
“Dünya Bankası’yla imzalanan ve bu anlaşmanın 34. sayfasında yer alan; 2028 yılına kadar 11 bin Suriyeli sığınmacıya devlet tarafından tarım alanında kadro verilmesi şartı doğru mudur ? Bu kadar işsiz gencimiz varken yabancı uyruklu vatandaşlara kadro imkanı tanımaya hiç utanmıyor musunuz ? Acaba sayın tarım bakanı bu konunun gerçek olduğunu öğrendi - çünkü kendisi haberim yok, araştıracağım demişti - ve Grup Başkanvekili Sayın Özlem Zengin’e söyledi de sayın Zengin’in suskunluğu bu nedenle midir ? Bu iddialar çok vahim.”
‘NASIL İZİN VERİRSİNİZ ?’
Karakaş, “Bu kapitülasyonlar gibi bir uygulama değil midir ? Böyle kapitülasyon vari bir şarta nasıl izin verirsiniz ?” diyerek iktidara tepki gösterdi. Kamuoyunun bu gerçekleri bilmeye hakkı olduğunu vurgulayan Karakaş, “Bizim evlatlarımız işsiz ve açlık sınırında yaşarken, bu yanlış karardan geri adım atılması için elimizden geleni yapacağız. Bu konu açıklığa kavuşana kadar da takipçisi olacağım” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Diğer oğlu da tutuklandı!
- 'Erken seçim' ve 'Demirtaş' yanıtı
- AKP ve CHP arasındaki fark açılıyor!
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- Özel'den 'Beşiktaş Belediyesi' tepkisi!