'İktidar bundan ders çıkarsın'

Demir: “Kriterleri kabul etmesine rağmen uymayan veya yetersiz olan ülkeleri gri listeye alıyorlar. Türkiye 2011 yılında da gri listeye girdi."

Yayınlanma: 29.06.2024 - 04:00
'İktidar bundan ders çıkarsın'
Abone Ol google-news

Türkiye, Finansal Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından hazırlanan ve kara para aklama, terör finansmanı ve diğer mali suçlarla yeterince mücadele etmeyen ülkeleri içeren bir liste olan gri listeden çıkarıldı. Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle Türkiye'yi 2021 yılında gri listeye almıştı. Mali Eylem Görev Grubu’nun (FATA) dün Singapur’da yapacağı genel kurul toplantısı öncesi resmi olarak karar açıklanmadan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından “Başardık” gönderisi paylaşarak yurttaşlar ile gelişmeyi paylaştı. Resmi olarak kararın açıklanmasının ardırdan Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, "Atılan doğru adımlar sayesinde Türkiye gri listeden çıkarılmıştır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun" ifadeleri yer aldı. 

 2021 YILINDAN BERİ GRİ LİSTEDE OLMAMIZDAN DOLAYI UTANÇ İÇERİSİNDEYİZ

Türkiye’nin gri listeden çıkarılışının olumlu bir gelişme olduğunu vurgulayan muhalefet buna karşın Türkiye’yi gri listeye sokan iktidarın aynı iktidar olduğunu anımsattı. CHP’nin ekonomi kurmaylarından genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir bir ülkeye yatırım yapılırken o ülkenin bankacılık sistemlerinin, kara para aklamasının analiz edildiğini belirterek, “Kriterleri kabul etmesine rağmen uymayan veya yetersiz olan ülkeleri gri listeye alıyorlar. Gri listeden çıkmamız sevindirici bir haber ama bu listede kimler var? 2021’de alındık, ikinci kez alındık. Bu ülkelerin hiçbirini küçümsememekle birlikte bizim bu ülkelerden çok daha ileri boyutta olduğumuzu kabul edip 2021 yılından beri gri listede olmamızdan dolayı utanç içerisindeyiz” dedi. 

PARA GELDİĞİ ZAMAN ÖĞRENDİK Kİ UYUŞTURUCU BARONLARI GELMİŞ, MAFYALAR GELMİŞ

Türkiye’nin 2011 yılında da gri listeye girdiğini anımsatan Demir, “3 sene sonra birtakım kriterlere daha uyumlu kabul edildik. 2014’te çıktık. 2021 yılında tekrar listeye girdik, bugün ne mutlu ki çıktık. 2021 yılında vergi barışı vardı. Dedik ki, “yurt dışından paraları getir, Türkiye’ye koy hiç vergi almayacağız, kaynağını da sormayacağız. 2021 yılında sorgusuz sualsiz çıkarılan vergi barışıyla beraber ne üdüğü belirsiz paralar geldi Türkiye’ye. Para geldiği zaman da öğrendik ki uyuşturucu baronları gelmiş, mafyalar gelmiş. Vergi barışı bizim ülkemize has değil, başka ülkelerde de çıkarılıyor ama paranın kaynağı soruluyor” diye konuştu.

‘MESNİTSİZ UYGULAMALAR YAPMAYACAĞINIZI NEREDEN BİLELİM?’

Bu uygulamaları karşı olduklarını aktaran Demir, “Para geliyor, soruşturma yok, ceza sistemi yok. Kaynağı belli değil. Kaynağı güvensiz. Böyle uygulamalara karşıyız. Bizi kriterlere uyumsuz hale getiren aynı hükümettir. Bizi gri listeye sokan da aynı hükümettir. Yani Türkiye'de AKP ya da Cumhur İttifakı değişti de çıkmadık ki biz. Ya da Gri listeye girdiğimizde başka bir iktidar mı vardı? Başka bir yönetim mi vardı? Gelecek için tekrar risklerin devam ettiği anlamına geliyor. 2011’de girmişiz, 2014’te çıkmışız, 2021’de girmişiz, 2024’te çıktık mutluluk verici peki 2028’de ne olacak? 2025’te, 2026’da ne olacak? Tekrar vergi barışı ya da böyle mesnetsiz uygulamalar yapmayacağınızı nereden bilelim?” ifadelerini kullandı. Demir aynı zamanda Türkiye’nin kripto varlıklarla ilgili olan kriteri de karşıladıktan sonra gri listeden çıkartıldığını anımsattı.

FATF NEDİR?

Merkezi Paris'te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bünyesinde kurulan FATF'ın hedefi,  kara para aklamanın uluslararası alanda önlenmesi. Kara liste kadar ağır yaptırımlar içermeyen ancak listedeki ülkeleri uluslararası arenada itibar kaybına uğratan liste, yabancı yatırımcılar tarafından riskli olarak değerlendiriliyordu. Bir ülkenin gri listeden çıkması; uluslararası İtibarı, yatırım çekiciliği ve finansal iş birliği için önemli olup ekonomik istikrar, uluslararası denetim ve izleme yükünün azalması, Türkiye'nin ekonomik istikrarına ve büyümesine olumlu katkı yapar. 

GRİ LİSTEDE KİMLERLE YAN YANAYDIK?

Gri listede: Burkina Faso, Kamerun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Jamaika, Kenya, Mali, Mozambik, Namibya, Nijerya, Filipinler, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Suriye, Tanzanya, Vietnam, Yemen,  Uganda, Ürdün, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri, Panama, Suriye gibi ülkeler bulunuyor. 

‘NORMALİ BUDUR’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Halk TV yayınında Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasına ilişkin “Çok utanç verici bir şeydi. Yıllardır şu gri listeden çıkma meselesiyle ilgili uğraşıyoruz. Dilimizde tüy bitti, en son dediğimiz noktaya geldiler. Türkiye’nin gri listeden çıkması son derece olumlu bir şey. Türkiye’yi nasıl bir lige soktuklarını gösteriyor. Yine şöyle söyleyim Mehmet Şimşek’e: Normali bu. Gri listede olmamız anormal. Normalleşirseniz Türkiye’yi gri listeden çıkartırsınız. İnat ederseniz Türkiye’yi layık olmadığı yerlere götürürsünüz” yorumunu yaptı. 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler