Güneydoğu'da 6 ilde çiftçinin 12.2 milyar TL elektrik faturası borcu var

Çiftçinin maliyet ve ve borçları katlanarak artıyor. Başta mazot, gübre ve enerjiye gelen fahiş zamlar üreticinin borcunu da zirveye taşıdı. Türkiye’de elektrik enerjisi kullanarak yapılan sulu tarımın yüzde 48’ne ev sahipliği yapan Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’te 24 bin 513 kişi elektrik faturasını ödeyemiyor. Bölgede çiftçinin şu anda 12.2 milyar TL elektrik faturası borcu bulunuyor. 16 milyon dekar ekili tarımsal alana ev sahipliği yapan bölgede 123 bin kayıtlı çiftçi üretim yapıyor.

Güneydoğu'da 6 ilde çiftçinin 12.2 milyar TL elektrik faturası borcu var
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.03.2023 - 04:00

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 6 ilde elektrik satış hizmeti veren Dicle Elektrik Perakende Satış AŞ (DEPSAŞ Enerji) Genel Müdürü Murat Karagüzel, Türkiye’de tüketilen elektriğin yüzde 5’ini sağladıklarını anlatarak 2.2 milyon müşteriye elektrik perakende satış hizmeti verdiklerini, tarımsal alandaki abonelerin borçlarını zamanında ödemelerine dönük diyalog ekipleri kurduklarını, çiftçilerin içinden gelen kanaat önderleri ile de çalıştıklarını söyledi. 

(Murat Karagüzel) 

Depremden etkilenen 11 ildeki çiftçilere erken ödenen mazot ve gübre desteklerine DEPSAŞ Enerji’nin kendi bölgesindeki borçlu çiftçilerin hesaplarına bloke koyması ile ilgi ise Karagüzel, bunun yanlış anlaşıldığını savunarak “Devletimizin çiftçilerimize yaptığı destek, deprem yardımları kapsamında gerçekleşen bir durumu kapsamıyor. Bu destek daha önce de aralıklı olarak yapılan desteklerin devamı niteliğinde. Biz fatura ödemelerini yapan çiftçilerimizden kesinti yapmıyoruz” dedi.

Bölgede elektrik dağıtım hizmeti sunan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas da 2013’ten bu yana, büyük kısmı şebeke yenileme ve güçlendirmeye yönelik harcamalar olmak üzere toplam 19.4 milyar TL yatırıma imza attıklarını söyledi. 

(Yaşar Arvas)

KAÇAK ORANI YÜZDE 43

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, şunları kaydetti:

“Ülkemizdeki genel duruma baktığımızda kayıp kaçak oranı yüzde 13’ün altında. 2013 yılında yüzde 76’lık kayıp kaçak oranıyla devraldığımız şirketimizde bugün bu oranı yüzde 43. Hedefimiz bunu önce yüzde 30’a düşürmek ardından da Türkiye ortalamasına indirmek. Kayıp kaçağı azaltmak için Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz ancak, kaçakla uğraşanlar da karşı Ar-Ge geliştiriyor.”


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler