GLOBAL COMPACT: 'İş dünyası vakit kaybetmeden harekete geçmeli'
Toplumsal cinsiyet eşitliği hem ülkemizde hem de dünyada ilerlemenin en yavaş olduğu alanlardan biri. Global Compact Türkiye, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde iş dünyasına toplumsal cinsiyet eşitliği yolunda somut adımlar atma çağrısında bulundu.
Global Compact Türkiye, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde iş dünyasına çağrıda bulundu.
Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü “Bir sonraki 8 Mart’ı nasıl kutlayacağımız, bugün atacağımız adımlara bağlı. Seneye hala eşitliğin öneminden, kaybettiğimiz fırsatlardan, torunlarımızın dahi göremeyeceği adil ve eşit bir gelecek hayalinden bahsedebiliriz. Veyahut eşitlik için yol haritamızı, somut hedeflerimizi ve elde ettiğimiz gerçek ilerlemeyi konuşabiliriz. Artık farkındalık değil harekete geçme zamanı” dedi.
Toplumsal cinsiyet eşitliği hem ülkemizde hem de dünyada ilerlemenin en yavaş olduğu alanlardan biri. Savaş, iklim ve sağlık krizleri başta olmak üzere tüm krizler kadınları daha olumsuz etkiliyor, toplumsal cinsiyet eşitliğindeki ilerlemeyi tehdit ediyor. Pandemi mevcut eşitsizlikleri tüm dünyada ve ülkemizde derinleştirirken, öte yandan eşitlik ve adalet taleplerini daha da görünür kıldı.
Kadın hakkı insan hakkıdır. Kadınlar ekonomik, sosyal ve kamusal alanda eşit fırsatlara ve haklara sahip olmadıkça sürdürülebilir kalkınmadan bahsedilemez. Toplumsal cinsiyet eşitliği; ekonomik büyüme, eğitim, sağlık, insana yakışır iş, iklim değişikliğiyle mücadele, barış ve adalet başta olmak üzere tüm Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını (SKA) yakından ilgilendiriyor. 5 Numaralı Sürdürülebilir Kalkınma Amacı olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği alanında attığımız her adım, diğer tüm SKA’lardaki ilerlememizi hızlandıracak.
FARKINDALIKTAN EYLEME
Kadın istihdamındaki payı, geniş coğrafyalara yayılan değer zincirleri ve geniş kitlelere ulaşabilme kapasitesiyle toplumu dönüştürme gücü olan iş dünyası bu konuda da önemli bir aktör olarak karşımıza çıkıyor. İş dünyasının işgücüne katılım oranı, bakım hizmetleri, eşit işe eşit ücret, ebeveyn izinleri, kadın girişimciliği, cam tavan gibi alanlarda çalışmaları umut verici olmakla birlikte, tüm endeksler ilerleme hızımızın çok yavaş olduğunu ortaya koyuyor. Tek seferlik uygulamalar ve kısa zamanlı projeleri bir adım öteye taşımamız; bütüncül stratejilerle ölçülebilir etki yaratmak için harekete geçmemiz gerekiyor.
Toplumsal cinsiyet eşitliği iş dünyasının, sivil toplum örgütlerinin, akademinin, kamu ve ilgili tüm paydaşların işbirliği ile mümkün. Global Compact Türkiye sunduğu eğitim, program, kaynaklar ile iş dünyasını iddialı ve gerçekçi hedefler belirleyerek somut adımlar atmaları için harekete geçiriyor. İşbirliği platformları ile hem iyi örneklerin paylaşarak çoğalması, hem de tüm paydaşların uzmanlıkları ile çözümün bir parçası olması için onları destekliyor.
UN Global Compact ve UN Women işbirliği ile hayata geçirilen “Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs)” şirketlere hem toplumsal hem de iş hayatında toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamada destek olacak bir yol haritası sunuyor.
UN Global Compact kadınların üst düzeyde temsili ve liderliği için iddialı ve gerçekçi hedefler belirleme ve bunlara ulaşma konusunda şirketleri destekliyor. Target Gender Equality (Hedef Toplumsal Cinsiyet Eşitliği) Programı sayesinde şirketler performans analizi, kapasite geliştirme atölyeleri, online eğitimler, birbirinden öğrenme ve çok paydaşlı diyalog ortamlarına erişiyor. 2021-2022 yılında 44 ülkede uygulanan programa 25’i Türkiye’den olmak üzere 800 şirket katıldı. Programın ilk yılında 16’sı Türkiye’den olmak üzere 300’den fazla şirket eylem planlarını hazırladı ve üst yönetimlerine sundu. Bu şirketlerin yüzde 90’ı üst yönetimde, yüzde 68’i yönetim kurulu seviyesinde kadın liderliğini artıracak hedeflerini hazırladı. Şirketlerin yüzde 38’i ise 2025’e kadar kurumlarında toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı hedefledi.
Seneye kaybettiğimiz fırsatlardan veyahut eşitlik için somut hedeflerimizden ve elde ettiğimiz gerçek ilerlemeden konuşabiliriz.
Artık daha fazla geç kalmamak için “farkındalık değil, harekete geçme zamanı” diyen Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü şunları söyledi: “UN Global Compact araştırmasında üye şirketlerin yüzde 81’inin eşit fırsat politikası belirlediğini gördük. Aynı şekilde Global Compact Türkiye olarak kadınların üst düzeyde temsili ve liderliğine yönelik iddialı ve gerçekçi hedefler belirlemesi için şirketlere yol gösteriyoruz. Bir sonraki 8 Mart’ı nasıl kutlayacağımız, bugün atacağımız adımlara bağlı. Seneye hala eşitliğin öneminden, kaybettiğimiz fırsatlardan, torunlarımızın dahi göremeyeceği adil ve eşit bir gelecek hayalinden bahsedebiliriz. Veyahut eşitlik için yol haritamızı, somut hedeflerimizi ve elde ettiğimiz gerçek ilerlemeyi konuşabiliriz. Global Compact Türkiye olarak iş dünyasını toplumsal cinsiyet eşitliği için net, somut, gerçekçi ve iddialı hedefler belirlemeye ve hemen bugünden harekete geçmeye davet ediyoruz” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!