FATF kararını açıkladı: Gri liste nedir? Türkiye gri listeden çıktı mı? Gri listeden çıkış neleri değiştirecek?
Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından 3 yılda bir açıklanan gri liste Türkiye tarafından da yakından takip ediliyordu. Ülkelerin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF, Türkiye'nin de içinde bulunduğu gri liste kararını bugün açıkladı. Peki, Gri liste nedir? Türkiye gri listeden çıktı mı? Gri listeden çıkış neleri değiştirecek?
Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF, gri listesini bu hafta yeniden güncelledi. Peki, Gri liste nedir? Türkiye gri listeden çıktı mı? Gri listeden çıkış neleri değiştirecek?
FATF NEDİR?
FATF, yani Mali Eylem Görev Gücü, 1989 yılında OECD tarafından kara para aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının finansmanını önlemek amacıyla kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. FATF, ülkelerin bu alanlardaki yasalarını ve uygulamalarını denetleyerek, uluslararası finansal sistemin güvenliğini sağlamayı amaçlar. FATF’ın belirlediği 40 standart, üye ülkelerin bu tür suçlarla etkin bir şekilde mücadele edebilmesi için gereken asgari önlemleri içerir.
GRİ LİSTE NEDİR?
FATF’nin gri liste ve kara liste olarak iki listesi bulunuyor. Gri ve kara listeler her yıl üç kez güncelleniyor. FATF kara liste ülkelerini “eylem çağrısına konu olan yüksek riskli yargı alanları” olarak nitelendiriyor ve bunları kara para aklama, terörizm finansmanı ve yayılmacı politikanın finansmanı ile mücadelede ciddi stratejik eksiklikleri olan ülkeler olarak tanımlıyor. FATF üye ülkeleri, bu ülkelere karşı önlem ve aksiyon almaya davet ediyor.
TÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKTI MI?
Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF, gri listesini bu hafta yeniden güncelledi. FATF, 3 yıl sonra Türkiye'nin gri listeden çıkardı. Kritik toplantı için Singapur'da bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, X hesabından "Başardık" mesajı ve Türk bayrağı emojisi paylaştı.
FATF’NİN GRİ LİSTESİ’NDE HANGİ ÜLKELER VAR?
Şu anda FATF’nin gri listesinde yer alan ülkeler şunlardır: Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Hırvatistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Jamaika, Kenya, Mali, Mozambik, Namibya, Nijerya, Filipinler, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Suriye, Tanzanya, Vietnam ve Yemen. Bu ülkeler, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede belirli eksikliklere sahip olup, FATF tarafından belirlenen standartlara tam uyum sağlamak için gerekli adımları atma taahhüdünde bulunmuşlardır.
En Çok Okunan Haberler
- 'Asgari ücret' tepkisi nedeniyle tutuklandı
- Nedir bu Emevi Camisi takıntısı?
- Emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?
- Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
- Aile salona alınmadı
- Davutoğlu'nun 'hazırım' çıkışına yanıt verdi
- CHP’nin asgari ücret tepkisi ve Özgür Özel’in hazır cevaplığı
- 'Lösemiyle mücadele ediyor... Yaşama şansı yüzde 50'
- 'AZAL uçağı düşürüldü' dediler... Kimi işaret ettiler?
- ‘Nerede görülmüş milletvekiline küfrettiği?’