Faize 1.9 trilyon TL gidecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faize karşı olduğunu belirtmesine karşın 2024 ve 2025’te yıl bütçeden faiz giderleri için trilyonlar çıkacak.

Faize 1.9 trilyon TL gidecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.10.2024 - 04:00

Merkez Bankası, enflasyondaki artışa karşın Eylül 2021’den itibaren faiz indirimlerine başlamıştı. Sonrasında ekonomide ağır tahribat oluştu. Bu dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sık sık faiz karşıtı açıklamalar yaptı. Erdoğan, Aralık 2021’deki açıklamasında, şunları söylemişti: “Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu.”

Bir süre sonra iktidar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “faiz sebeptir, enflasyon sonuç” tezini bıraktı. Faizler artırıldı. Bir süredir de yüzde 50 seviyesinde tutuluyor. Diğer yandan bütçe içerisindeki faiz giderleri de artıyor. Önümüzde yıl bütçeden 2 trilyon TL’ye yakın kaynak, faiz giderleri için harcanacak. Bütçe verilerine göre 2023 yılında faiz giderleri yaklaşık 675 milyar TL’ydi. Bütçedeki harcamaların yüzde 10.2’sini faiz giderleri oluşturuyordu. Bu yıl sonunda ise faiz giderlerinin 1 trilyon 298 milyar TL’ye çıkması bekleniyor. Gelecek yıl ise bütçeden faiz giderleri için 1 trilyon 950 milyar TL çıkacak. 

'HİZMET BÜTÇESİ HALİNE GETİRDİK' SAVUNMASI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe sunumunda bütçeyi faiz bütçesi olmaktan çıkardıklarını, hizmet bütçesi haline getirdiklerini savundu. Yılmaz, faiz giderlerinin milli gelire yani GSYH’ye oranına ilişkin değerlendirme yaparken de iktidara geldikleri 2002 yılı ile karşılaştırma yaptı. 2002 yılında milli gelire oranla yüzde 14.3 olan faiz giderlerinin, 2025’te yüzde 3.2 seviyesinde olacağına dikkat çekti. Yılmaz’ın bu söylemine karşın faiz giderlerinin GSYH’ye oranı gelecek yıl, 2012’den bu yana ilk kez yüzde 3.1’in üzerine çıkıyor. Komisyondaki görüşmeler sırasında dağıtılan bütçe kitapçığına göre, 2010 yılında faiz giderlerinin, milli gelire oranı yüzde 4.1’di. 2011 yılında yüzde 3’e indi. 2012’de ise yüzde 3.1 olarak gerçekleşti. Sonraki yıllarda hep bu oranın altında kaldı. Faiz giderlerinin milli gelire oranı geçen yıl yüzde 2.5 olarak gerçekleşti. Bu yıl yüzde 2.9 olması öngörülüyor. Gelecek yıl ise faiz giderlerinin milli gelire oranı yüzde 3.2’ye çıkacak. Böylece iktidar, faiz giderlerinin milli gelire oranında 13 yıl öncesine dönmüş olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler