Emekli memurlara ilave ikramiye ödenecek

2022'de emekli olan memurlar, ek gösterge düzenlemesiyle ilave ikramiye alacak. İlave ikramiye tutarı, katsayısı ve hizmet yılına göre değişecek.

Emekli memurlara ilave ikramiye ödenecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.01.2023 - 08:09

3600 ek gösterge düzenlemesi, 2022 yılı içinde emekli olanların ikramiye tutarını artıracak.

Emekli olmuş memurlar, ilave ikramiye alacak. İlave ikramiye tutarı, katsayısı ve hizmet yılına göre değişecek.

Uygulama, mevcut yasalardan kaynaklı rutin bir işlem olarak yapılacak.

NTV'de yer alan habere göre; aynı ilave ikramiye hakkı, bu yılın ilk yarısında emekli olan memurlar için memur maaşlarına temmuz ayında yapılacak zamdan sonra yenilenecek katsayılarla da doğacak.

İlave ikramiye, yaş haddi ve kadrosuzluktan dolayı emekli olan memurlara tanınan bir hak. Kadrosuzluk nedeniyle emeklilik kapsamı sadece Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Emniyet mensupları için uygulanıyor. Bu iki görevde kişilerin terfi esasına rütbede bekleme sürelerine bağlı bir görevde olup da bir üst rütbeye terfi edeme durumunda görevleriyle ilişiklerinin zorunlu olarak kesiliyor. Terfi alamayan ancak bu sürede emeklilik hakkını elde edeler için "kadrosuzluk nedeniyle emeklilik" terimi kullanılıyor.

71 BİN LİRADAN 93 BİN LİRAYA KADAR EK İKRAMİYE ÖDEMESİ

3600 ek gösterge düzenlemesi 15 Ocak'ta hayata geçecek. Düzenleme emekli ikramiyelerine de yansıyacak. 2022 yılında emekli olan kamu görevlileri de bu kapsamda olacak.

2022 yılında emekli olan kamu görevlilerinin ek göstergesi 3600'e çıkarıldığında, doğan ikramiye farkı hak sahiplerine ödenecek. Bu hak yalnızca 2022 yılında emekli olanlara tanınacak.

Farklı kıdem ve çalışma sürelerine göre bu rakam belirlenecek. Bu kapsamda 71 bin liradan 93 bin liraya kadar ek ikramiye ödemesi yapılacağı tahmin ediliyor.

YAŞ HADDİ NEDENİYLE EMEKLİLİK NEDİR?

Yaş haddi ile emeklilik memurların azami görev yapabilecekleri sürenin belirli bir yaş belirlenerek, bu yaş tarihinden daha sonra görev yapamayacaklarının tespit edilmesidir. Ve bu durum 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu Madde 40 hükmünde belirlenmiştir, madde 40 hükmü hem 5434 e hem de 5510 a tabi memurlar için uygulanır.

Madde 40 hükmünde, belirlenmiş bir yaş şartına tabi olmayan memurların azami görev yapabilecekleri yaş hadleri 65 yaşın dolumu olarak belirlenmiştir. Ancak, bu maddede bazı meslek gruplarının ve kadro görev unvanlarının yaş hadleri 65 yaşından daha önceki bir yaş hadleri belirlenirken, bazı meslek gruplarının ve kadro görev unvanlarının yaş hadleri ise 65 yaşını da geçebilmektedir.

Yaş haddi nedeniyle emeklilikte kişilerin şayet hizmetleri aylık bağlanmaya yetiyorsa, ki bu süre en az 15 yıldır ve 15 yıl hizmet olması halinde aylık bağlanabilmektedir.

Bu husus 5510 sayılı Kanun Madde 44 hükmünde, "5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40 ıncı maddesi gereğince yaş haddinden emekliye ayrılanlara 5400 gün prim ödeme gün sayısı olması halinde,... yaşlılık aylığı bağlanır..." şeklinde belirtilmiştir.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler