Ekonomide bu hafta nasıl geçti? (05 Mart 2023)

Türkiye depremin yaralarını sarmaya çalışırken bu hafta EYT düzenlemesi yasalaştı. Öte yandan büyüme ve enflasyon verileri izlendi.

Ekonomide bu hafta nasıl geçti? (05 Mart 2023)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.03.2023 - 07:00

Artçıları hâlâ devam eden depremlerle sarsılan ülke bu hafta ekonomide büyüme ve enflasyon verileri, açlık ve yoksulluk sınırı, Merkez Bankası'nın KKM hesaplarına ilişkin düzenlemelerine odaklandı.

EYT DÜZENLEMESI YASALAŞTI

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İlk etapta 2 milyona yakın EYT'linin yararlanacağı düzenleme ile koşulları yerine getiren olan EYT’liler emeklilik dilekçesini 3 Mart tarihinden itibaren vermeye başlayacaklar. Dilekçeyi mart ayının herhangi bir gününde verenlerin emekli aylıkları, 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere bağlanacak. Dilekçenin ayın hangi günü verildiğinin önemi olmayacak.

2022 BÜYÜME RAKAMLARI AÇIKLANDI: EMEĞİN MILLİ GELİRDEN ALDIĞI PAY DÜŞTÜ!

Türkiye ekonomisi 2022'de iç tüketimin katkısıyla beklentileri aşan bir büyüme performansı kaydetti. Ekonomi yılın tamamında yüzde 5,6 büyüdü. Yılın son çeyreğinde büyüme ise yüzde 3,5 olarak gerçekleşti. Son çeyrekte çeyreklik bazda büyüme ise yüzde 0,9 olarak kaydedildi. 

Öte yandan, Türkiye ekonomisi yıllık bazda büyüme kaydederken, çalışanların aldığı pay azaldı.Çalışanların büyümeden aldığı pay 2022'de yüzde 26,5'e geriledi. Böylelikle 1998 yılına giden veri setinin en düşük seviyesi kaydedildi.

TÜİK VE ENAG ŞUBAT AYI ENFLASYON VERİLERİNİ AÇIKLADI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) şubat ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. ENAG'a göre şubat ayında enflasyon yüzde 7.21 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 126.91 oldu. TÜİK'e göre ise Tüketici fiyatları şubat ayında yüzde 3.15 artarken yıllık bazda 55.18 oldu.

MERKEZ BANKASI'NDAN BANKALARA 'KKM' UYARISI: BU KEZ YAZIYLA GÖNDERDİ

Bloomberg HT'nin aktardığına göre Merkez Bankası, TL mevduat/katılım fon hesabı kullanılarak açılan dönüşüm hesaplarının, gerçek ve tüzel kişi TL payı hesaplamasında dikkate alınmayacağını açıkladı. Buna göre, TL kredi veya Hazine KKM hesaplarından TCMB KKM’ye dönüşümler TL payı sayılmayacak.

GSM ŞİRKETLERİNE DEPREM SORUŞTURMASI

Depremlerde çöken GSM şirketleri Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone hakkında soruşturma başlatan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) şirketlerden, afet ve acil durumlarında ülke genelinde haberleşmenin kesintisiz sağlanmasına yönelik yükümlülüklerinin gereği gibi yerine getirilmesini, tüm afet acil eylem ve planlarının revize edilerek bir ay içinde kuruma göndermesini talep etti.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler