Dolar ve Euro ne kadar oldu? (9 Mart 2023)

Uluslararası piyasalarda dolar dün hareketlenirken Türkiye’de de 19 liranın üstünü test etti. Bugün tekrar dolar/TL 18.95 bandında işlem görüyor Euro TL'de ise yükseliş hakim.

Yayınlanma: 09.03.2023 - 09:54
Dolar ve Euro ne kadar oldu? (9 Mart 2023)
Abone Ol google-news

Piyasalarda ekonomide büyük değişimleri beraberinde getirebileceği için ana gündem maddesi olarak 14 Mayıs'ta planlanan Cumhurbaşkanlığı ve millevekililiği seçim süreci izleniyor.

Merkez Bankası (TMCB) rezervlerinde depremden sonraki bir ayda 9.4 milyar düşüş yaşanmasına rağmen "istikrarlı" kur politikası ile TL depremden bugüne dolar karşısında yüzde 0.62 ile sınırlı değer kaybetti.

DÖVİZDE SON DURUM

Dolar/TL'de tarihi zirve 18.9515 olurken; kur bu sabah saat 09.09'da 18.9430/18.9470 seviyesinde.

Serbest piyasada 18,9480 liradan alınan dolar 18,9500 liradan satılıyor. 20,0100 liradan alınan Euro'nun satış fiyatı ise 20,0120 lira olarak belirlendi.

Dün, doların satış fiyatı 18,9430 lira, Euro'nun satış fiyatı ise 19,9770 lira olmuştu.

Ekonomi yönetimi döviz talebini azaltmayı amaçlayan sayısız adım atarken, aynı azamanda Suudi Arabistan'dan 5 milyar dolar mevduat ve dün tamamlanan eurobond gibi yeni döviz girişi sağlayacak adımlara da yöneliyor.

Mevcut politika rezervlere etkisine rağmen, TCMB'nin kuru kendi söylemiyle "istikrarlı" piyasanın tanımıyla ise "kamu kontrolü" ile bir denge oluşturmasını sağlıyor. Her ne kadar bazı bankacılar sürece ilişkin kuvvetli endişelerini dile getirseler de piyasada genel kanı seçimlere kadar politikanın değişmeyeceği yönünde. Ekonomi yönetiminin mesajları da benzer yönde.

EBRD'DEN TÜRKİYE'YE YATIRIM KARARI

Hazine 2029 vadeli Eurobond ihracını 2.25 milyar dolar borçlanma ile tamamlarken ihraçta nihai getiri yüzde 9.5 oldu.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye'de depremden etkilenen bölgelere yönelik 1.5 milyar Euroya kadar yatırım kararı aldı.

Her iki adım da ülkeye giren döviz miktarını artırdığı için mevcut politikada TCMB'nin işini kolaştırıcı yönde etki ediyor. Bankacılar ilgili adımların devamını da bekliyor.

Piyasalarda ekonomide büyük değişimleri beraberinde getirebileceği için ana gündem maddesi olarak 14 Mayıs'ta gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı ve millevekililiği seçim süreci izleniyor. Millet İttifakı'nın tartışmalı aday süreci sonucunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olarak açıklanmasıyla seçim sürecinde yeni döneme girilmiş oldu.

Haftasonu itibarıyla seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağına dair kararının Resmî Gazete'de yayımlanması, böylece seçim takvimiyle ilgili hususların Yüksek Seçim Kurulu'nun yetki alanına geçmesi planlanıyor.

Muhalefetin ekonomide iktidarın mevcut uygulamarının tersine ekonomide daha alışılmış politikaları benimsemesi seçim sürecini piyasalar için daha önemli hale getiriyor.

ŞUBATTA BÜTÇE BÜYÜK AÇIK VERDİ

Deprem ve sonrasındaki sürecin ekonomiye ve döviz piyasasına etkileri de devam ediyor. Önümüzdeki hafta açıklanacak şubat bütçe verileri için önemli bir gösterge olan nakit dengesi 171.5 milyar TL açık verdi. Ayrıca TBMM'de görüşmeleri devam eden kamu borçlarına ilişkin yapılandırma kanununa ek vergiler de eklendi.

Ekonomistler ve ekonomi yönetimi deprem öncesine göre enflasyon tahminleri yaklaşık 5 puan yukarı çıktı. Seçim anına ilişkin yeni tahmin yüzde 45 civarında oluşurken, seçim anına ilişkin tahminler arasında yüzde 50'ye yakın olanlar da bulunuyor.

Öncü dış ticaret verileri şubat için deprem kaynaklı ihracat kaybının 1.5 milyar dolar olduğunu gösterdi. Altın ve enerji ithalatı öncülüğünde artan dış ticaret açığı Şubat'ta 12.2 milyar dolara ulaştı. Ekonomistler ilk iki ayda yüksek cari açık oluşacağına dikkat çekti.

REZERDE GEÇEN HAFTA İÇİN 1 MİLYAR DOLAR DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

TL bu dönemde oldukça yatay seyrederken, "istikrarlı kur" olarak da nitelenen mevcut politikada etki ilk 3 haftada rezervlerdeki 8.4 milyar dolarlık düşüşle görünür hale geliyor.

Reuters'ın hesaplamalarına başvurduğu üç ekonomist depremden sonraki dördüncü haftada TCMB'nin toplam rezervlerinde 1 milyar dolar daha düşüş bekliyor. Böylece depremden sonraki bir ayda TCMB rezervleri 9.4 milyar dolar düşmüş olacak. Resmi veri bugün açıklanacak.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler