Dolar ve Euro ne kadar oldu? (8 Mart 2023)

Merkez Bankası'nın uyguladığı kur politikası rezervlere 9.4 milyar negatif yansırken, TL depremden bugüne geçen yaklaşık bir ayda dolar karşısında yüzde 0.5 ile oldukça sınırlı bir değer kaybı yaşıyor. Euro TL ise 20 liranın altında sınırlı düşüşte işlem görüyor.

Dolar ve Euro ne kadar oldu? (8 Mart 2023)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.03.2023 - 09:59

Piyasalarda ekonomide büyük değişimleri beraberinde getirebileceği için ana gündem maddesi olarak 14 Mayıs'ta gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı ve millevekililiği seçim süreci izleniyor. Millet ittifakıonın tartışmalı aday süreci sonucunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olmasıla seçim sürecinde yeni döneme girilmiş oldu.

Haftasonu itibarıyla seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağına dair kararının Resmî Gazete'de yayımlanması böylece seçim takvimiyle ilgili hususların Yüksek Seçim Kurulu'nun yetki alanına geçmesi planlanıyor.

Muhalefetin ekonomide iktidarın mevcut uygulamarının tersine ekonomide daha alışılmış politikaları benimsemesi seçim sürecini piyasala için daha önemli hale getiriyor.

FED FAİZ ARTIŞLARI TAHMİNLERİ KUVVETLENİYOR

Asya borsaları, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının Fed'in büyük faiz artırımlarına geri dönebileceği ihtimalini artırmasının ardından keskin gerilerken, dolar değer kazandı. Powell dün daha büyük ve muhtemelen daha hızlı faiz artırımlarına kapı araladı.

Piyasalar Fed'in 22 Mart'taki toplantısında yüzde 70 ihtimalle 50 baz puan artırıma gideceğini fiyatlıyor. 50 baz puan artırım olasılığı dün yaklaşık yüzde 30 olarak fiyatlanmıştı.

ŞUBATTA BÜTÇE BÜYÜK AÇIK VERDI

Deprem ve sonrasındaki sürecin ekonomiye ve döviz piyasasına etkileri de devam ediyor. Hazine'nin dün açıkladığı veriler deprem sonrası bütçeden yapılan harcamalarda belirgin artışlar olacağına işaret etti. Önümüzdeki hafta açıklanacak Şubat bütçe verileri için önemli bir gösterge olan nakit dengesi 171.5 milyar TL açık verdi. Nakit bazlı dengede iki ayda 226 milyar TL'ye yakın açık oluştu.

Ekonomistler ve ekonomi yönetimi deprem öncesindeki tahminlerinde, Mayıs'ta planlanan seçimlerde enflasyonun yüzde 40 ya da biraz altında olmasını öngörüyordu. Deprem bu öngörüyü yaklaşık 5 puan yukarı taşıdı. Yeni tahmin yüzde 45 civarında oluşurken, seçim anına ilişkin tahminler arasında yüzde 50'ye yakın olanlar da bulunuyor.

Öncü dış ticaret verileri Şubat için deprem kaynaklı ihracat kaybının 1.5 milyar dolar olduğunu gösterdi. Altın ve enerji ithalatı öncülüğünde artan dış ticaret açığı Şubat'ta 12.2 milyar dolara ulaştı. Ekonomistler ilk iki ayda yüksek cari açık oluşacağına dikkat çekti.

REZERVLERDEKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK

TL bu dönemde oldukça yatay seyrederken, "istikrarlı kur" olarak da nitelenen mevcut politikada etki ilk 3 haftada rezervlerdeki 8.4 milyar dolarlık düşüşle görünür hale geliyor. Reuters'ın hesaplamalarına başvurduğu üç ekonomist depremden sonraki dördüncü haftada TCMB'nin toplam rezervlerinde 1 milyar dolar daha düşüş bekliyor. Böylece depremden sonraki bir ayda TCMB rezervleri 9.4 milyar dolar düşmüş olacak. Resmi veri Perşembe günü açıklanacak.

Depremden sonra bankacılar yeni dış kaynak ya da talep azaltıcı önlemler de bekliyordu.

TCMB dövize yönelimi sınırlayacak bir çok sözlü ve yazılı adım atarken ayrıca Suudi Arabistan TCMB'ye 5 milyar dolar mevduat hesabı açacağını da açıkladı.

Dolar/TL'de tarihi zirve 18.9515 seviyesinde kur bu sabah saat 0859'da 18.9225/18.9230 seviyesinde. 

SERBEST PİYASADA DÖVIZ FİYATLARI

İstanbul Kapalıçarşı'da 18,9240 liradan alınan dolar 18,9260 liradan, 19,93 liradan alınan Euro ise 19.9320 liradan satılıyor.

Son kapanışta dolar 18.92 liradan, Euro ise 20.14 liradan satılmıştı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon