Dolar ve Euro ne kadar oldu? (7 Mart 2023)

Piyasalarda ekonomide büyük değişimleri beraberinde getirebileceği için ana gündem maddesi olarak 14 Mayıs'ta gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı ve millevekililiği seçim süreci izleniyor. Dolar TL yatay seyir sürüyor. Euro TL ise sınırlı düşüşte işlem görüyor.

Yayınlanma: 07.03.2023 - 09:17
Dolar ve Euro ne kadar oldu? (7 Mart 2023)
Abone Ol google-news

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 10 Mart Cuma günü alacağı "seçim kararı"nın ertesi gün Resmî Gazete'de yayımlanacağını, 11 Mart itibarıyla seçim takvimiyle ilgili hususların Yüksek Seçim Kurulu'nun yetki alanına gireceğini söyledi.

Farklı görüşleri de barındıran muhalefetteki altı partinin bir araya gelmesi ile oluşan Millet ittifakı ise dün itibarıyla adaylık krizini geride bırakarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ismini ilan etti.

İttifak ayrıca yardımcılıklar ve atamaları da içeren yol haritasında da anlaştı.

HDP'DEN MUHALEFET AÇIKLAMASI

HDP ise dün muhalefetin ortak adayı ile uzlaşma istediklerini söyledi.

Muhalefet ekonomide daha alışılmış politikaları benimserken iktidar ise düşük faiz ile cari açık odaklı alışılagelmedik bir politika izliyor. Politikaların birbirinden oldukça farklı olması seçim sürecini piyasalarda ana gündem maddesi haline getiriyor.

Bugün iç gündemde Hazine'nin 5 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvil ihalesi ve 10 yıl vadeli sabit getirili kira sertifikası ihracı takip edilecek. Hazine ayrıca bugün Şubat ayı nakit dengesi verilerini de açıklayacak.

TBMM'de sırasıyla MHP, HDP ve CHP'nin grup toplantısı gerçekleşecek. Genel Kurul'da kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin düzenleme görüşülecek. Bu görüşmelerde yasaya deprem bölgesine yönelik ek faydalar eklenecek.

Öte yandan deprem ve sonrasındaki sürecin ekonomiye ve döviz piyasasına etkileri de devam ediyor. Ekonomistler ve ekonomi yönetimi deprem öncesindeki tahminlerinde, Mayıs'ta planlanan seçimlerde enflasyonun %40 ya da biraz altında olmasını öngörüyordu. Deprem bu öngörüyü yaklaşık 5 puan yukarı taşıdı. Yeni tahmin %45 civarında oluşurken, seçim anına ilişkin tahminler arasında %50'ye yakın olanlar da bulunuyor.

Öncü dış ticaret verileri Şubat için deprem kaynaklı ihracat kaybının 1.5 milyar dolar olduğunu gösterdi. Altın ve enerji ithalatı öncülüğünde artan dış ticaret açığı Şubat'ta 12.2 milyar dolara ulaştı.

REZERVLERDE BÜYÜK DÜŞÜŞ

TL bu dönemde oldukça yatay seyrederken, "istikrarlı kur" olarak da nitelenen mevcut politikada etki ilk 3 haftada rezervlerdeki 8.4 milyar dolarlık düşüşle görünür hale geliyor. Bankacılar yine de depremin mevcut politikayı önemli ölçüde zorladığına ve yeni dış kaynak ya da talep azaltıcı önlemlerin süreceğini bekliyordu.

Dün buna ilişkin ilk adım Suudi Arabistan tarafından açıklan mevduat hesabı ile gerçekleşti. Suudi Arabistan Kalkınma Fonu, Merkez Bankası'na (TCMB) 5 milyar dolarlık mevduat yatırılması konusunda anlaşma sağladığını açıkladı. İlgili adım rezervleri ve dolayısıyla mevcut kur politikasını destekliyor.

Reuters'ın hesaplamalarına başvurduğu üç ekonomist depremden sonraki dördüncü haftada TCMB'nin toplam rezervlerinde 1 milyar dolar daha düşüş bekliyor. Veriler Perşembe günü açıklanacak.

DÖVIZ KURLARINDA SON DURUM

Dolar/TL'de zirve 18.9515 oldu. Kur bu sabah saat 08.54'te 18.8900/18.9090 seviyesinde.

Serbest piyasada 20,1970 liradan alınan Euro'nun satış fiyatı ise 20.1990 lira olarak belirlendi.

Dün, Euro'nun satış fiyatı ise 20.1550 lira olmuştu.




İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler