Dolar ve Euro ne kadar oldu? (3 Mart 2023)

Dolar/TL depremden sonraki süreçte de anlamlı bir değişim göstermeyerek 19'a yakın seviyelerde yatay seyrini sürdürdü. Öte yandan deprem sonrası enflasyon tahminleri ise öncesine göre yaklaşık 5 puan arttı. Euro ise sınırlı da olsa yükselişini sürdürüyor.

Yayınlanma: 03.03.2023 - 09:45
Dolar ve Euro ne kadar oldu? (3 Mart 2023)
Abone Ol google-news

Piyasalarda veri gündemi ile Kahramanmaraş depremlerinin ekonomi ve siyasete etkileri izlenmeye devam ediliyor.

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı gündemli dünkü toplantısı ardından yapılan açıklamada "ortak cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası" konusunda anlayışa ulaştıklarını duyurdu.

Genel başkanların partilerinin yetkili kurullarını bilgilendirmeleri sonrası nihai açıklamanın Pazartesi günü yapılacağı açıklandı. Zaman zaman masadaki partilerin özellikle İYİ Parti'nin aday belirleme konusunda farklı stratejisi olduğu ve Kılıçdaroğlu'nu desteklemeyeceği yönünde haberler medyada yer alsa da resmi olarak İYİ Parti Lideri Meral Akşener'den olumsuz bir açıklama gelmedi.

Geçen ay gerçekleşecek depremlerin ardından önce seçimlerin ertelenebileceği tartışmaları başlamış ancak bu hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağına işaret etmişti. Bu söylem ardından gözler muhalafetin adayına çevrilirken piyasalar siyaseti ekonomi başta olmak üzere bir çok alanda köklü değişmler getirebileceği için son dönemde daha yakından izliyorlar.

DEPREM TAHMİNLERİ TEKRAR YUKARI TAŞINIYOR

Bugün iç veri gündeminde saat 1000'da açıklanacak enflasyon verileri öne çıkacak.

Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Şubat ayında gıda fiyatları öncülüğünde aylık yüzde 3.4 artarak yüksek seyretmeye devam etmesi, yıllık TÜFE'nin ise sınırlı bir düşüş kaydederek yüzde 55.5 olması bekleniyor.

Reuters'ın 14 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette Şubat ayı aylık enflasyon tahminleri yüzde 2.3 ila yüzde 4.2 bandında yer alırken ekonomistler gıda fiyatlarının yanı sıra sağlık, iletişim, eğitim ve lokanta-otel kalemlerinde artış öngörüyor.

Ocak ayında toplu taşımadan, ekmeğe bir çok ürüne uygulanan zamlarla aylık enflasyon yüzde 6.65 olarak gerçekleşmiş ve fiyatlarda kuvvetli bir artışın yaşandığını gösterirken baz etkisi ile yıllık olarak yüzde 57.7'ye gerilemişti.

Depremin sebep olduğu üretim kaybı ve artan talep sebebiyle enflasyonun beklenenden daha az düşmesi, baz etkisinin ise artık deprem öncesi kadar desteğinin olmayacağı genel beklenti.

Sektörel olarak bakıldığında deprem bölgesinin tarımdaki yüzde 15.1 ile diğer alanlara oranla yüksek payı nedeniyle gıdada belirgin baskılar bekleniyor. Deprem bölgesinden yaklaşık 3.5 milyon insanın ayrılmış olmasının, istihdam sorunları ve yer değiştirme kaynaklı kira fiyatlarına etkisi de bulunuyor.

Ekonomistler ve ekonomi yönetimi deprem öncesindeki tahminlerinde, Mayıs'ta planlanan seçimlerde enflasyonun yüzde 40 ya da biraz altında olmasını öngörüyordu. Deprem bu öngörüyü yaklaşık 5 puan yukarı taşıdı. Yeni tahmin yüzde 45 civarında oluşurken seçim anına ilişkin tahminler arasında yüzde 50'ye yakın olanlar da bulunuyor.

Öte yandan dün açıklanan öncü dış ticaret verileri Şubat ayı için deprem kaynaklı ihracat kaybının 1.5 milyar dolar olduğunu gösterdi. Altın ve enerji ithalatı öncülüğünde artan dış ticaret açığı Şubat'ta 12.2 milyar dolara ulaştı.

TL bu dönemde oldukça yatay seyrederken mevcut "istikrarlı" kur poltiikasında etki ilk olarak rezervlerdeki 8.4 milyar dolarlık düşüşle görünür hale geliyor. Bankacılar yine de depremin mevcut politikayı önemli ölçüde zorladığına dikkat çekiyor.

DÖVİZDE SON DURUM

TCMB'nin toplam brüt rezervi depremi takip eden üç haftada 8.4 milyar dolar düşüşle 121.2 milyar dolara geriledi.

Dolar/TL'de yeni zirve seviyesi Cuma günü hacimsiz piyasada görülen 18.9515 oldu. Kur bu sabah saat 09.10'da 18.8880/18.8890 seviyesinde.

Serbest piyasada 20,0420 liradan alınan Euro'nun satış fiyatı ise 20,0440 lira olarak belirlendi.

Dün Euro'nun satış fiyatı ise 20,0210 lira olmuştu.

 

 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler