Dolar ve Euro ne kadar oldu? (1 Mart 2023)

Dolar/TL depremden sonraki süreçte de anlamlı bir değişim göstermeyerek 19'a yakın seviyelerde yatay seyrini sürdürdü. Öte yandan deprem sonrası enflasyon tahminleri ise öncesine göre yaklaşık 5 puan arttı. Bölgenin ülke tarımında yüzde 16 civarında payının bulunması, en belirgin etkinin gıda enflasyonunda olabileceğini gösteriyor.

Yayınlanma: 01.03.2023 - 09:38
Dolar ve Euro ne kadar oldu? (1 Mart 2023)
Abone Ol google-news

Piyasalarda veri gündemi ile depremin ekonomi ve siyasete etkileri izlenmeye devam ediliyor.

İç veri gündeminde bugün şubat imalat PMI, İTO şubat ayı öncü İstanbul enflasyon verileri ile BDDK bankacılık sektörü ocak ayı verileri yer alıyor.

TBMM'de ise bugün AKP ve İYİ Parti grup toplantıları yapılacak. Piyasalar siyasilerin açıklamalarını depremin ardından seçim tarihinde ve seçim sonuçlarına etkisini anlamak adına daha yakından takip etmeye başladı.

Güncel verilere göre 45 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği, neredeyse 15 milyon kişiyi etkileyen depremlerin hemen ardından seçimlerin ertelenebileceği tartışmaları başlamıştı. Daha sonra ise AKP tarafında deprem öncesi seçim planını sürdürme yönünde eğilim güçlenmişti.

Bu kapsamda AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sürecine ilişkin bugün TBMM'deki konuşmasında bir açıklama yapıp yapmayacağı takip edilecek. Yarın ise muhalefet partisi liderlerinin bir araya geleceği ve seçim hazırlıklarını da içeren toplantı takip edilecek.

Felaketin ardından devlet kurumlarının hazırlıklı olmadığı ya da kurtarma çalışmalarında yetersizlik olduğu yönünde hem bölge sakinleri hem de tüm ülke genelinde iktidara yönelik eleştiriler arttı.

Bu sürece, haftasonu futbol müsabakalarındaki seyircilerin hükümeti protesto ederek istifaya çağırması ve Erdoğan'ın haftabaşında "helallik" istemesi de eklendi. Sosyal medyada #helaletmiyorum etiketi ile yapılan paylaşımlar aynı gün Türkiye'de en çok yapılan paylaşımlar arasında ilk sırada yer aldı.

TBMM'nin yaklaşık 3 hafta aranın ardından dün açılmasıyla birlikte emeklilikte yaşa takılanlara yönelik düzenleme de Genel Kurul'da kabul edildi. Düzenlemenin ilk yıl için bütçeye maliyeti 194 milyar TL olarak öngörülüyor.

DEPREMİN ÜÇÜNCÜ HAFTASINDA REZERV KAYBI 1 MİLYAR DOLAR BEKLENİYOR

TL depremden sonra yatay bir seyir izlese de, TCMB rezervlerinde depremden sonraki iki haftadaki 7 milyar dolarlık düşüş, depremin "stabil kur politikasını" da oldukça zorladığını gösterdi.

TCMB'nin toplam brüt rezervi iki haftada 7 milyar dolar düşüşle 17 Şubat itibarıyla 122.6 milyar dolara geriledi.

Depremin üçüncü haftasına ilişkin resmi veri yarın açıklanacak. Reuters'ın düzenli olarak hesaplamalarına başvurduğu üç ekonomist 24 Şubat itibarıyla TCMB'nin toplam rezervlerinde 1 milyar dolar civarında düşüş bekliyor. Böylece depremi takip eden üç haftada toplam 8 milyar dolarlık rezev kaybı hesaplanıyor.

TCMB'nin en az PPK kararları hatta bazen daha çok etkili olan yeni makroihtiyati düzenlemelere gidip gitmeyeceği piyasalarda de takip ediliyor. Deprem sonrası artan altın ve döviz talebi nedeniyle bankacılar, yeni dış kaynak ya da döviz talebini azaltıcı yeni önlemler bekliyorlar.

DÖVİZDE SON DURUM

Dolar/TL'de yeni zirve seviyesi cuma günü hacimsiz piyasada görülen 18.9515 oldu. Kur bu sabah saat 0836'da 18.8775/18.8875 seviyesinde.

Serbest piyasada 19,9940 liradan alınan Euro'nun satış fiyatı ise 19,9960 lira olarak belirlendi.

Dün Euro'nun satış fiyatı ise 20,0810 lira olmuştu.

DEPREMİN EKONOMİK ETKİLERİ SÜRÜYOR

TÜİK verileri Türkiye ekonomisinin 2022'de yüzde 5.6 ile iç talep öncülüğünde güçlü bir büyüme performansı gösterdiğine işaret ederken, deprem sonrasına ise ekonomistler büyüme tahminlerini aşağı çekiyor.

Ekonomistlerin ve ekonomi yetkililerin ilk hesaplamaları depremin toplam maliyetinin 50 milyar doları aşacağını gösteriyor.

Dünya Bankası da dün, depremlerin Türkiye'de 34.2 milyar dolarlık fiziksel zarara yol açtığını ancak toplam yeniden yapılandırma masraflarının bu miktarı artırabileceğini açıkladı.

Deprem sonrası enflasyon tahminleri öncesine göre yaklaşık 5 puan arttı. Bölgenin ülke tarımında yüzde 16 civarında payının bulunması, en belirgin etkinin gıda enflasyonunda olabileceğini gösteriyor.

Enflasyonda ayrıca 2 milyondan fazla kişinin deprem bölgesinden ayrılmış olmasının diğer illerdeki kira gibi kalemlere etkisi de öne çıkıyor


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler