Çiftçi tohum desteği bekliyor: 'Faturası ülkemiz için çok ağır olur'
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, hububat alım fiyatlarının açıklanmasının ardından her yıl olduğu gibi tohumluk fiyatlarının gündeme geldiğini belirtti.
Başkan Akcan, bu yıl girdi fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlar nedeniyle sertifikalı tohum kullanım desteklerinin her zamankinden daha yüksek oranda artması gerektiğini ifade etti.
TÜRKTOB'dan yapılan yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Akcan, şunları kaydetti:
"Alım fiyatları artsa da hububat ekim alanlarının daralma süreci ve kuraklık riski devam ediyor. Sertifikalı tohumun sağladığı en az yüzde 25 verimlilik artışı her zamankinden çok daha önemli. Hububat fiyatlarının tohumluk fiyatlarını da doğrudan etkilediği unutulmamalı. Hububat alım fiyatları bu yıl geçtiğimiz yıla oranla yaklaşık 3 kat arttı.
Çiftçimiz sertifikalı tohum kullanım desteğinin de aynı oranda artmasını ve zamanında ödenmesini bekliyor. Sertifikalı tohum kullanımının azalması verim ve kalitenin düşmesi demektir ve bunun faturası ülkemiz için çok ağır olur."
GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN VAZGEÇİLMEZ UNSUR
Akcan, Türkiye’de sertifikalı tohum üretiminin her yıl arttığını, TÜRKTOB’un kurulduğu 2008 yılından bu yana sertifikalı tohum üretiminin yüzde 460 artarak 1 milyon 325 bin tona yükseldiğini aktardı.
Eğitim ve yayınlarla çiftçilerin sertifikalı tohum kullanım bilincinin de arttığını bildiren Akcan, "Gıda güvenliği ve güvencesi açısından vazgeçilmez unsurlardan biri olan sertifikalı tohumun üretimi ve kullanımında mevcut artışın devamı için fiyat politikası çok önemlidir. Artan hububat alım fiyatları doğal olarak tohumluk fiyatlarını da yukarı yönlü etkileyecektir. Üreticimizin sertifikalı tohumdan vazgeçmemesi için biz özel sektör olarak her zaman olduğu gibi üzerimize düşeni yapacağız. Tarımsal girdiler içinde fiyatlarını en az artıran sektör biziz" değerlendirmesinde bulundu.
Akcan, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) açıklayacağı hububat tohumluğu fiyatlarının, serbest piyasa ve rekabet kurallarıyla faaliyet gösteren tohumculuk özel sektörünün her yıl artan üretim şevkini kırmaması için girdi maliyetlerinin artışı da dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.
"MALİYETLER ARTIYOR, FİYAT POLİTİKASIYLA DESTEKLENMELİ"
Akcan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tohumluk üretim maliyetleri, diğer tarımsal ürünler gibi mazot, gübre, ilaç, su, enerji, işçilik gibi tüm üretim faktörlerindeki artışlardan aynı oranda etkilenmektedir. Bunlara ek olarak eleme, paketleme, ilaçlama, etiketleme gibi tohum hazırlama işlemleri yüzde 35 gibi ek bir maliyeti tohumcumuzun sırtına yüklemektedir. Ayrıca, sertifikalı tohum yetiştiriciliği uzmanlık isteyen özel bir iştir. Bunun mutlaka fiyat politikasıyla da desteklenmesi gerekir.
Bu durum tohum üreticilerine yaklaşık yüzde 10 ek maliyet olarak yansımaktadır. Hububat tohumluğu fiyatları belirlenirken tüm sektörler için kabul gören yüzde 20’lik kâr payının da eklenmesi tohumculuğun devamlılığı açısından önemlidir. TİGEM’in açıkladığı tohumluk fiyatları piyasada referans olarak kabul edilmektedir.
Kamu kurumları gerektiğinde zarar edebiliyor, ancak özel sektörün böyle bir şansı yok. Ayrılmaz bir bütünün parçaları olan çiftçimizi tarlasında, tohumculuk sektörümüzü üretimde tutacaksak, verimin en önemli unsuru olan sertifikalı tohumu yaygınlaştıracaksak ve TİGEM illaki bir fiyat belirleyecekse bu hassasiyetleri göz ardı etmemeli."
En Çok Okunan Haberler
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!
- Kaynanasını hiçbir zaman sevemeyen 4 kadın burcu