Borsa İstanbul’da depremin etkisiyle çöküş
Borsa İstanbul, depremin ikinci günü yüzde 8’den fazla değer kaybetti.
Yeni yıla düşüşle başlayan Borsa İstanbul’da (BİST100) depremin etkisiyle çöküş hızlandı. Geçtiğimiz yılı rekorlar kırarak bitiren ve ekonomistçilerin sık sık “Çöküş gelecek” dediği Borsa İstanbul, depremin ikinci günü yüzde 8’den fazla değer kaybetti. Yılbaşından bu yana düşüş yüzde 18’e gelirken BİST100 endeksi dün gün içinde iki kez devre kesti ve günü 4.505 seviyesinde kapattı.
Sosyal medyada yurttaşlar deprem nedeniyle borsanın kapatılması için seslerini yükseltirken uzmanlar bunun durumu daha da derinleştireceğini söyledi. Borsadaki düşüş için ise bu realizasyonun zaten geleceği, depremle birlikte öne çekildiği belirtildi. Borsadaki çöküşü değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Eski Başkanı Ramazan Başak, “Bu zaten olacaktı, deprem öne çekti diyebiliriz “ dedi.
KÂR REALİZASYONU
Düşüşün ana sebebinin deprem olduğunu vurgulayan Başak, “Birinci sebep tabii ki sosyal ve ekonomik hayatta büyük tahribat yaratan depremlerdir. İkinci neden ise borsadaki realizasyon arayışıdır. 2022’de yüzde 400-500 katlanan hisseler oldu. Bir yılda 1 milyon 400 bin yatırımcı geldi. Bir şekilde bu hızlı artışın dengelenmesi gerekiyordu. Bu dengelenme erkene çekildi ve hızlandı diyebiliriz” diye konuştu.
Borsanın kapatılmasına ilişkin söylemleri de değerlendiren Başak, “Şu an kapatılması mantıksız olur. Ekonomi domino taşı gibidir. Borsayı kapatır insanların parasını hapsederseniz bir sürü ödeme dengesini bozarsınız. Milyonlarca dolar paradan bahsediyoruz” dedi. İsmini vermeyen bir başka borsa uzmanı ise “Deprem bölgesinde yaralanan ya da yaralı tanıdığı olan insanların da borsada paraları var. Bu paraları çekip ailelerine veya kendilerine harcamak isteyebilirler. Borsayı kapatıp bunu engellemek haksızlıktır” diye konuştu.
DEPREM FIRSATÇILARI İŞBAŞINDA
Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan deprem bir yandan dayanışma ruhunu canlandırırken fırsatçıları da harekete geçiriyor. Bir gün önce 100 liraya satılan battaniyeler 250 liraya, otobüs biletleri ise 500 TL’den 800 TL’ye çıkınca Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında fahiş artış yapıldığı iddialarına yönelik olarak ülke genelinde denetimlere başlandığını açıkladı.
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün ise depremden etkilenen şehirlerde yerel zincirlerin valilikler, kaymakamlıklar, belediyeler, muhtarlar, AFAD ve Kızılay koordinasyonuyla bölgelerdeki dağıtım merkezlerine acil ihtiyaç malzemelerinin taşınmaya başlandığını belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin en ünlü tekstil devi kapandı
- SMA'lı bebeğin babası intihar etti!
- Muğla'da helikopter kazası: 4 kişi öldü!
- Soğuk havada TIR kuyruğu 30 kilometreyi geçti
- 'Su sorununu çözmek, DSİ'nin görevi değil'
- Öğrencisinin Suriye'de Bakan olduğunu öğrendi
- Evini kiraya verecekler için geri sayım
- CHP'den Erdoğan'a sert yanıt!
- 'Ev hapsi' kararının ardından ilk kez konuştu
- İstanbul Barosu hakkında soruşturma!