Bloomberg'ten rezerv artışı yorumu: 'Ancak döviz müdahalesi ile olur'
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 29 Temmuz haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 940 milyon dolar artarak 101 milyar 263 milyon dolara çıkmıştı. Merkez Bankası'nın şubattan bu yana en belirgin rezerv artışının sebebi olarak Rusya'nın Akkuyu nükleer santrali yatırımı için Türkiye'ye yolladığı paraya işaret ediliyor.
![Bloomberg'ten rezerv artışı yorumu: 'Ancak döviz müdahalesi ile olur'](/Archive/2022/8/7/1966682/kapak_153929.jpg)
Bloomberg'e konuşan yetkililer, Rusya'nın Akkuyu nükleer santrali yatırımı için Türkiye'ye üç haftada 15 milyar dolar göndereceğini söylemişti. Bu haberin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası rezerv verilerini paylaştı. Merkez tarafından paylaşılan verilere göre toplam rezervler 29 Temmuz haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 940 milyon dolar artarak 101 milyar 263 milyon dolara çıkmıştı. Böylelikle rezervlerde 4 Şubat haftasından bu yana en hızlı yükseliş gerçekleşmişti.
Bloomberg'ten Beril Akman'ın haberine göre; Türkiye'nin resmi rezervleri Rusya'nın Akkuyu için milyar dolarlar göndermesiyle yükseldi.
"ANCAK DÖVİZ MÜDAHALESİ İLE OLUR"
Merkez Bankası'nın bir taraftan liralaşma vurgusunu devam ettirmesi diğer taraftan da rezervlerini arttırmaya çalışmasını, döviz müdahalelerinin sürmesi ile açıklanabileceğinin söylendiği haberde, ticari bankalardan 2 milyar dolar borç aldığı bilgisi yer alıyor.
Ayrıca diğer merkez bankalarından, Uluslararası Para Fonu'ndan veya Uluslararası Ödemeler Bankası'ndan yaklaşık 1.8 milyar dolar alındığı bilgisi de yer alıyor.
"Merkez Bankası, transferlerin kesin kökenleri sorulduğunda yorum yapmaktan kaçındı" ifadelerine yer verilen haberde Bloomberg Economics'in ülkenin lirayı desteklemek için bu yıl şimdiye kadar döviz piyasasına 66 milyar dolara kadar müdahale ettiğini tahmin ediyor.
![Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon](/content/images/cumhuriyet-tatil-banner-300x250.jpg)
En Çok Okunan Haberler
-
Demirören Holding yöneticisine tutuklama!
-
'AKP dolmuşuna binenin akıbeti uçurumdur'
-
'Erdoğan talimat verdi, Ali Erbaş durdurdu'
-
Fark kapanıyor, 4 parti barajı geçiyor!
-
Erdoğan, Özel'e açtığı davada kaybetti
-
Gazeteci Meral Kara Delen hayatını kaybetti
-
AKP'li milletvekilinden skandal sözler!
-
'Kral Kaybederse' dizisinin Kenan Baran'ı gerçekte kim?
-
Dokuz belediye başkanından Yavaş'a destek
-
Hepsi 92 yaşındaki kadının midesinden çıktı!