20 yılın zirvesine çok yakın: Dolar/TL ne kadar oldu? (30 Haziran 2022)

Dolar/TL hafta başında sert düşüşün ardından yatay seyirle üçüncü çeyreğe 16.60'lı seviyelerden girmeye hazırlanırken bugün döviz talebi ve rezerv göstergeleri ile ekonomi yönetiminin döviz arz ve talebi üzerinde etkisi olacak yeni adımlar atıp atmadığı izlenecek. Yeni adımlarla TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı önlenmeye çalışılırken, dolar endeksi bugün 105.100 ile yakın geçmişte gördüğü 20 yılın zirvesi olan 105.79 seviyesine yaklaştı.

20 yılın zirvesine çok yakın: Dolar/TL ne kadar oldu? (30 Haziran 2022)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.06.2020 - 09:29

Türkiye ekonomisinin enerji başta olmak üzere artan döviz ihtiyacını nasıl karşılayacağı yakından izleniyor.

TCMB'nin politika faizini yüzde 70'i aşan enflasyona rağmen yüzde 14'te tutuyor olması, yani TL'nin son derece yüksek negatif getirisi dövize talebi artırıyor.

Ekonomi yönetimi düzenleme değişiklikleri ile dövize talebi azaltmaya, TL'ye olan talebi artıracak önlemler alıyor. Son olarak cuma günü BDDK tarafından alınan önlemlerin ardından TL değer kazanmış olsa da uzmanlar döviz talebi devam edeceği için değer kaybının devam edeceğini öngörüyorlar.

Bugün saat 10.00'da Mayıs ayı dış ticaret verileri ve 143.0'da yayımlanacak olan haftalık döviz mevduat, Merkez Bankası'nın döviz rezervi verileri izlenecek.

Ayrıca TCMB'nin para politikası faizini art arda altıncı ayda da sabit tutma kararı aldığı toplantısının özetleri 14.00'te, Hazine'nin Temmuz-Eylül dönemi iç borçlanma programı saat 17.00'de yayımlanacak.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün sona erecek NATO zirvesinin ardından düzenleceği basın toplantısı izlenecek. Bir ABD'li yetkili dün yaptığı açıklamada Türkiye'nin ABD'den F-16 savaş uçağı alma talebi hakkında ABD yönetiminin görüşlerini ilk defa beyan ederek Beyaz Saray'ın teklife sıcak baktığını ifade etti.

DİBİ GÖREN REZERVLERDE GÖRECE TOPARLANMA BEKLENTİSİ

Bankacıların yaptığı hesaplamalara göre TCMB'nin geçen hafta 20 yılın yeni dip seviyesi olan 7.38 milyar dolara inen net uluslararası rezervlerinin 0.5 milyar dolar toparlanması bekleniyor. TCMB'nin swaplar hariç rezervleri yine hesaplamalara göre geçen hafta itibarıyla -53.8 milyar dolardı.

TCMB ihracatçı döviz gelirlerinin bir kısmını ve KKM uygulmasının döviz kısmını rezervlerine katsa da bankanın rezervleri aynı oranda artmıyor. Aradaki fark kurda hükümetin tanımıyla "istikrar" için kullanılıyor.

Geçen hafta 17.5425 ile 20 Aralık'tan bu yana yeni zirveyi gören dolar/TL, haftanın ilk günü 16.03'e kadar geriledikten sonra Haziran'ın ilk haftasında işlem gördüğü 16.60'lı seviyelere yükseldi.

Dolar/TL ikinci çeyreğin son işlem gününe 16.6200/16.7050 seviyesinden başladı. TL bu seviyelerden kapanması halinde ikinci çeyrekte yüzde 11.6, yılın başından bu yana yüzde 20.9 değer yitirmiş olacak.

CDS'LER TEKRAR YÜKSELDİ

Türkiye'nin bu ay ortasında 840 baz puanı (bp) aşarak rekor kıran beş yıllık CDS'leri (risk primi) geçen hafta kademeli düşüşün ardından dün 30 bp ile keskin artışını ikinci güne taşıyarak 833/845 bp seviyesinden kapandı.

Küresel piyasalara bakıldığında Asya borsaları, merkez bankalarının enflasyonla mücadele adımlarının küresel ekonomiyi yavaşlatacağı kaygılarıyla şekillenen ve sert kayıpların yaşandığı ikinci çeyreğin son gününü ekside kapatmaya hazırlandı.

Asya borsaları bu seviyelerden kapanırsa, ABD borsalarının yüzde 16 ila  yüzde 21 düşüş yaşadığı ikinci çeyreği  yüzde 10 kayıpla kapatmış olacak.

DOLAR 20 YILIN ZİRVESİNE ÇOK YAKIN

Dolar ise Fed'in ikinci çeyrekte para politikasında agresif sıkılaşmaya geçmesi ve yatırımcıların dalgalı faaliyet ortamında likit kalma isteğiyle 2016 sonundan beri en kuvvetli performansı gösterdi. Dolar endeksi bugün 105.100 ile yakın geçmişte gördüğü 20 yılın zirvesi olan 105.79 seviyesine yaklaştı. Dolar ikinci çeyrekte Euro karşısında  yüzde 5.6, yen karşısında  yüzde 12 değer kazandı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon