Zamlar velilerin belini büküyor

Okul zili öncesi artan maliyetler velileri kara kara düşündürüyor.

Zamlar velilerin belini büküyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.08.2024 - 04:00

Eğitimde artan maliyetler velilerin canını sıkmaya devam ediyor. Son olarak Ankara’da servis ücretlerine zam geldi. Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (ABB UKOME) tarafından alınan karara göre Ankara’da öğrenci servis fiyatları aylık olarak 0 kilometreden 3 kilometreye kadar bin 860 lira, 3 kilometreden 6 kilometreye kadar iki bin 50 lira, 6 kilometreden 10 kilometreye kadar 2 bin 370 lira, 10 kilometreden 15 kilometreye kadar 2 bin 757 lira olarak belirlenirken, 15 kilometreyi aşan her kilometre için yıllık 320 lira olarak belirlendi. Servis ücretlerine gelen zama ilişkin Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci gazetemize konuştu. Yeni eğitim öğretim döneminde de eğitimin sorunlarının çözüleceğine, gittikçe büyüdüğünü vurgulayan Deveci, “Okullarda öğrencilerin bir öğün besin değeri yüksek yemek ve sağlıklı, erişilebilir su ihtiyacı karşılanmıyor üstüne çok yüksek servis ücretleri ödemek zorunda kalıyorlar. Hem yemek ihtiyacı, hem su hem de ulaşım ihtiyacı velilerin belini büküyor” diye konuştu.

‘CİDDİ BİR KAYGI’

Eğitimin her çocuğun hakkı olduğunu ve 12. sınıfa kadar parasız olması gerektiğini söyleyen Deveci, “Çocuklar ne yazık ki günümüzde yeterince kamu okulu yapılmamasından kaynaklı evlerine yakın okullara gidemiyorlar. Evlerinden kilometrelerce uzaktaki okullara gitmek zorunda kalıyorlar. Bu da servis kullanmayı gerektiriyor. Asgari ücretle kıt kanaat geçinmeye çalışan, çocuğuna sağlıklı beslenme bile hazırlayamayan veliler çok yüksek ücretli olan servislere para vermek zorunda kalıyorlar. Yeterince denetimleri yapılmayan servislerde de pek çok kaza yaşanıyor. Servis şoförlerinin seçimi ve denetimi konusu da veliler için ciddi bir kaygı nedenidir” dedi.

‘DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMALI’

Deprem bölgelerinde okulların birleştirilmesinden dolayı çocukların uzun mesafeler gitmek zorunda olduğuna dikkat çeken Deveci, “Depremi yaşamış, işini, evini kaybetmiş veliler servis ücreti vererek çocuklarını okula göndermek zorunda kalıyorlar. Deprem bölgesindeki öğrenci velileri bir kez daha mağdur edilmemeli servis ücretleri devlet tarafından karşılanmalıdır. Öte yandan uzak mesafede okula giden diğer öğrencilere de servisler ücretsiz olmalıdır” değerlendirmelerinde bulundu. 

‘HER MAHALLEYE YETERİNCE OKUL YAPILMALI’

Deveci, servis sorunun çözümünü, “Devlet her mahalleye yeterince okul yapacak, çocuklar servis kullanmadan, güle oynaya, yürüyerek okullarına gidecekler” diye açıklarken. Laik, bilimsel ve kamusal eğitimin bir gereği olarak eğitimin hiçbir kademesinin paralı olamayacağını belirtti. Deveci, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan tüm çocuklar için ücretsiz bir öğün yemek, su ve ücretsiz ulaşım talebinde bulunduklarını duyurdu. 

En kısa mesafe olan 0-3 kilometre fiyatında geçen yıla kıyasla 6 bin 345 liralık artış yaşandı.

2023-2024 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI                                    

0-3 kilometre için yıllık 10 bin 400 lira

3-6 kilometre için yıllık 11 bin 460 lira

6-10 kilometre için yıllık 13 bin 245 lira 

10-15 kilometre için yıllık 15 bin 410 lira 

2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

0-3 kilometre arası yıllık: 16 bin 745 lira

3-6 kilometre arası yıllık: 18 bin 450 lira

6-10 kilometre arası yıllık: 21 bin 320 lira

10-15 kilometre arası yıllık: 24 bin 810 lira

 


Etiketler: #zam #veli #öğrenci
Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler