Veliler kara kara düşünüyor

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, devlet okullarında 1. sınıfa başlayacak öğrencilerden istenenlerin listesini çıkardı.

Veliler kara kara düşünüyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.09.2024 - 04:00

2024-2025 eğitim-öğretim yılının açılmasına kısa bir süre kala, eğitim sorunlar ve sıkıntılar yumağıyla başlıyor. MEB’in 2023 KPSS notları üzerinen yapması gereken 20 bin öğretmen ataması; Bakan Yusuf Tekin’in mülakat ısrarının Danıştay’a takılması nedeniyle gerçekleştirilemedi. “Eğitimde yetersiz öğretmen sayısı” tartışması çıktı. Bununla birlikte; Türkiye’de artan yoksulluk, öğrencilerin okula aç gitmesine neden olurken, bakanlık “ücretsiz bir öğün yemek” taleplerini de görmezden görmeye devam ediyor. Eğitimde bu sorunlar sürerken, okul harcamaları ise velilerin ekonomisini sarsıyor.

‘SINIF ATLADIKÇA MALİYETLER ARTIYOR’

Bu kapsamda CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, devlet okullarında 1 .sınıfa başlayacak öğrencilerden istenen listelerin genelini çıkardı. Söz konusu listede: “2 adet büyük boy güzel yazı defteri, 1 adet büyük boy 40 yaprak çizgili defter, 1 adet büyük boy 60 yaprak kareli defter, 1 adet orta boy 40 yaprak resim defteri; kalem kutusu, 2 adet kurşun kalem, 2 adet kırmızı kalem, 1 adet kokusuz silgi, 1 adet hazneli kalemtıraş, 1 adet çıtçıtlı dosya 1 adet tahta kalemi, 1 adet makas, pritt yapıştırıcı, 12’li pastel boya, 12’li kuru boya; beslenme yaparken masaya sermek için örtü, suluk, ıslak mendil” araç-gereçleri yer aldı. Araç-gereçlerin 2 bin 595 TL tuttuğunu belirten Emir, “Bu yalnızca kırtasiye malzemesi, okul formasını da dahil edince içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Okul forması tek başına bin lira tutuyor. Toplamda 3 bin 595 lira. Bu yalnızca bir öğrencinin maliyeti, sınıf atladıkça maliyetler de katlanarak artıyor. Birden fazla çocuk okutan aileler ne yapacağını bilmez halde kara kara düşünüyor. Asgari ücretle çalışan bir aile hem ev geçindirip hem okul masraflarına nasıl yetişecek” ifadelerini kullandı.

‘MALİYET ARTIYOR, ALIM GÜCÜ DÜŞÜYOR’

İktidarın enflasyonu artırır gerekçesiyle asgari ücrete zam yapmadığını vurgulayan Emir, “Yandaşa milyonlarca lira kaynak akıtanlar, ücretsiz eğitime bir kuruş ayırmıyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı’na verilen kısıtlı bütçe, okulların giderlerini karşılayamıyor. Hoş, Bakan Tekin de elindeki kaynağı STK dediği cemaatlere akıtıyor. Aileler artık temel masrafları dahi karşılamakta zorlanıyor, yoksul ailelerin çocuklarını okula gidemeyecek hale getirdiler. Maliyetler artarken vatandaşın alım gücü düşmeye devam ediyor. Veliler ne yapsın, 17 bin 2 lira ile ev mi geçindirsin, okul masraflarını mı karşılasın?” diye sordu. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler