Özel yurt ücretleri 40 bin TL’ye kadar çıktı: Ortalama kira ise 15 bin TL
Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kala öğrencileri barınma telaşı aldı. Eve çıkmak mevcut ekonomik kriz nedeniyle hayal olurken yurt ücretleri de cep yakıyor.
Kendi şehirlerinin dışına okumaya gidecek öğrencilerin en büyük sorunlarından biri barınma... Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, dün 2024-2025 eğitim öğretim yılı Gençlik ve Spor Bakanlığı’na (GSB) bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurt başvurularının başladığını duyurdu. Yurtların fiyatlarına ve kapasitelerine ilişkin güncel veriler ise henüz paylaşılmadı. Öğrenciler, KYK yurtlarının çıkmama ihtimaline karşı özel yurt arayışlarına yöneliyor. Fiyat almak üzerine aranan özel yurtlardan edinilen fiyatlar ise yurt yetkililerinin “Henüz zam gelmedi” açıklamalarına karşın cep yakıyor. Bünyesinde toplam 21 devlet ve vakıf üniversitesi bulunduran Ankara’da, merkezi alanlarda yer alan özel yurtların dört kişilik odalarının fiyatları aylık yaklaşık olarak 13 bin TL’den başlıyor. Ankara genelinde özel yurt fiyatları ise aylık 8 bin TL ile 40 bin TL arasında değişiyor. Pandemi döneminde orantısız artış gösteren kiralar ise öğrenci bütçesine uymuyor. Üniversitelere yakın mahallelerde yer alan evlerin kiraları da 15 bin TL bandında seyrediyor. Öğrencilerin yöneleceği bir başka seçenek olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) Geçici Öğrenci Barınma Hizmeti bulunuyor. Bu misafirhanelere başvurma şartları arasında KYK’ye başvurup bir devlet yurduna yerleştirilmemek şartı öne çıkıyor. Ayrıca Başkent’te yer alan bir diğer barınma imkanı üniversitelere bağlı yurtlar. Bu yurtlar da okulların kendi öğrencilerine yönelik olup kotanjan sıkıntısıyla yüzleşiyor. Üniversiteyi kazanan çoğu öğrenci yurtlara yerleşemiyor, yerleşen öğrenciler ise fiyatları orantısız artış gösteren kötü ve eski odalarda kalıyor. Görece ucuz olan yurtlara giremeyen ve özel yurtlarla kiraları karşılayamayacak durumda olan öğrenciler ise okulu bırakmak veya tarikat ve cemaatlerin yurtlarına yönelmek arasında seçim yapmak durumunda kalıyor. Alınan ödeneklerle ve yardımlarla ucuz hizmet sunabilen bu yurtlar, hayata yeni atılmaya hazırlanan gençleri “müritleştirmek” için hazırda bekliyor.
BARINMA YAYGIN BİR PROBLEM
Barınma yalnızca Ankara’da okuyan öğrencileri bekleyen bir sorun değil. Yurdun dört bir yanında yer alan şehirler de öğrencilere çok farklı koşullar sunamıyor. Üniversite şehri olarak anılan bazı kentlerdeki durumlarsa şöyle:
. Eskişehir’de eve çıkmanın maaliyeti ortalama 10 bin TL ile 15 bin TL arasında değişiyor. Özel yurtlardan ziyade öğrenci apartlarının yaygın olduğu kentte ortalama fiyatlar 7 bin TL ile 10 bin TL bandında seyrediyor.
. İzmir’de özel yurtlar aylık en düşük 10 bin TL ile en yüksek 40 bin TL arasında değişiyor. Ortalama kiralar ise 21 bin 903 TL seviyesinde.
. Samsun’da özel yurt fiyatları aylık 3 bin 500 TL ile 15 bin TL arasında yer alıyor.
. Antalya’da özel yurt ücretleri 3 bin 500 TL ile 10 bin 500 TL arasında değişiyor. Turistik özellikleriyle öne çıkan kentte kira fiyatlarının ise 105 bin TL’ye kadar çıktığı görülüyor.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da hissedilen deprem!
- Türkiye'nin en ünlü tekstil devi kapandı
- SMA'lı bebeğin babası intihar etti!
- Salonu terk ettiler!
- 'Bunu da yaptınız, yazıklar olsun!'
- Türkiye bağlantıları dikkat çekti!
- Muğla'da helikopter kazası: 4 kişi öldü!
- Fenerbahçe'den Jose Mourinho kararı!
- 79 yaşındaki kadın denize atladı: Hayatını kaybetti!
- 'BM kararlarına uyuyoruz ama...'