ODTÜ'lülerden atanmış rektör protestosu

Öğrenciler, “Atanmış rektörler istifa etsin, rektör seçimleri yapılsın. Demokratik, özerk üniversiteleri mücadelemizle kazanacağız” yazılı pankart açtı.

ODTÜ'lülerden atanmış rektör protestosu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.08.2024 - 04:00

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi’yle 16 Ağustos’ta 13 üniversiteye rektör atandı. Bu 13 üniversite arasında yer alan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, rektör atamalarına ilk tepkiyi 19 Ağustos’ta, yerleşke içerisinde düzenledikleri gece yürüyüşüyle tepki göstermişlerdi. Öğrenciler, eylemliliklerinin ikinci ayağı için dün 15.00’te, Rektörlük binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. ODTÜ Öğrencileri imzalı “Atanmış rektörler istifa etsin, rektör seçimleri yapılsın. Demokratik, özerk üniversiteleri mücadelemizle kazanacağız” yazılı ana pankartın arkasında sıralanan öğrenciler, sık sık “Yozgatlıgil ODTÜ’ye rektör olamaz”, “Atanmışlar gidecek, biz kalacağız”, “Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek” sloganları attı. Ayrıca, öğrencilerin elinde “Atanarak gelen direnişle gider”, “Bizde size de yetecek kadar onur var” ve “Atanmışlara yer yok” yazılı dövizler dikkat çekti.

‘BASKI ZİNCİRİNE YENİ HALKA’

Rektör atamalarının iktidarın baskı politikalarını yansıttığına değinen öğrenciler “Tek adam yönetiminin baskı ve yasak zincirine bir halka daha eklendi. Bizler, üniversitemizin demokratik ve özerk yapısına yönelik bu saldırıları tanıyoruz. AKP iktidarı, her fırsatta üniversitelere yönelik baskı ve saldırıların dozunu arttırıyor. Şenlikleri, mezuniyetleri, topluluk faaliyetlerinin sınırlandırıyor; öğrencilere soruşturmalar açıyor. Üniversiteleri kendi çıkarlarına göre şekillendiren, bilimden, dayanışmadan, mücadeleden uzaklaştırmak isteyen iktidar, yeni atadığı rektörlerle yeni bir döneme işaret ediyor: AKP kampüslerde daha fazla bulunmayı ve kendi politikalarını üniversitelerde daha hızlı örgütlemeyi hedefliyor” dedi. 

‘MÜCADELEYLE İNŞA EDECEĞİZ’

Atanmış rektörlere karşı mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurgulayan öğrenciler, “Bizler bu gerçeklerin karşısında demokratik, özerk üniversiteleri mücadelemizle inşa edeceğimizi biliyoruz. Yozgatlıgil’in istifasını talep ederken karşısına karar mekanizmalarında doğrudan bulunduğumuz üniversiteleri koyuyoruz. Öğrenci temsil kurullarının seçimlerinin ertelenmesi ve sonrasında gerçekleştirilmemesine karşı bölümlerde, fakültelerde; okula, ülkeye dair taleplerimizle bir araya geldiğimiz ve kararlar aldığımız fiili temsilcilikleri inşa ederken bu mücadelenin taşlarını döşüyoruz. Kararnamelerle atanmışların değil, üniversite bileşenlerinin yönettiği bir geleceği inşa etmek için kolları sıvıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘DEMOKRATİK ÜNİVERSİTE İSTİYORUZ’

Konuya ilişkin gazetemiz Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulunan bir ODTÜ öğrencisi, kampüsün nefes almak için bir alan olduğuna dikkat çekti. Öğrenci, yaşam koşullarının giderek ağırlaştığına değinerek “Ben ailemden para almadan okuyorum. Geçimimi sağlamak için çalışmam gerekiyor çünkü burslarım yetmiyor. Bariz bir ekonomik kriz içerisindeyiz, yurtlara ve yemekhaneye zam gelmesinden korkarak yaşıyoruz. Gelecek kaygısı ve bilinmezlik korkusu ise başını alıp gitmiş durumda zaten. Bu koşullarda kampüsümüz bizim nefes alabildiğimiz tek yer. Topluluk etkinliklerinin, mezuniyetin, şenliğin yasaklanmadığı demokratik bir üniversite istiyoruz. Biz ODTÜ’yü geleneğinden ve kültüründen ötürü tercih ettik. Baskı ve yasaklarla ODTÜ’yü elimizden almalarına seyirci kalmayacağız” dedi.


Etiketler: #ODTÜ #Kayyum rektör
Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon