Milli Eğitim Bakanı Özer, özel okullarda bu yılki artışı yüzde 65 olarak açıkladı
Mahmut Özer'in açıkladığı özel okul eğitim ücretleri zam oranına tepki gösteren sendikalar, "Eğitimin kamu hizmeti olmaktan çıkarılıp metaya dönüştürülmesinin sonucu" olarak değerlendirdi.
Çocuğu özel okula giden veliler fiyat artışları nedeniyle canından bezerken Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer dün özel öğretim kurumları temsilcileriyle düzenlenen toplantının ardından açıklama yaptı.
Özer, özel okullarda uygulanacak zam oranını yüzde 65 olarak açıkladı. Sendikalar, zam oranına tepki gösterdi.
Sektör temsilcilerinin oranın düşük olduğunu belirttiğini kaydeden Özer, özel okul zammına ilişkin “Hem 2023 yılındaki enflasyon beklentisinin düşük olması hem de velilerin bu süreçte desteklenmesi bağlamında” bu yılki artış oranının belirlendiğini söyledi.
Özer, daha önce TÜFE-ÜFE baz alınırken, bu yıl sadece ÜFE’nin baz alındığını söyledi. Kararın bugünden itibaren uygulamaya konulacağı belirtildi.
Özer, sektör temsilcilerine teşekkür ederek “Sektör temsilcileri bu artış oranını kabul etmeseler de yeni uygulamanın getirmiş olduğu zorlukları hem bakanlık hem özel eğitim kurumları birbirlerine destek olarak inşallah birlikte aşacağız” diye konuştu.
"TABLO BETER OLACAK"
Cumhuriyet’e konuşan Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Söz konusu zam oranıyla Bakan’ın öğretmenlerin çıkarlarını korumak gibi bir derdi ya da kabiliyeti olmadığı gibi velileri de umursamıyor” dedi. Özbay, “Özel okullar için belirlenen zam oranı hem eğitimin kamu hizmeti olmaktan çıkarılıp metaya dönüştürülmesinin sonuçlarını hem Milli Eğitim Bakanı’nın tarafını belli ediyor. Gelinen noktada eğitimin tek kazananı patronlar ve tarikatlar. Öğretmene köle, öğrenciye araç, veliye müşteri, okula ticarethane gözüyle bakıldıkça ne yazık ki bu tablo daha da beter hale gelecek” dedi.
‘EMEKÇİ DAHA ÇOK SÖMÜRÜLECEK’
Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul da, söz konusu zammın emekçileri olumsuz etkileyeceğini söyledi. Kurul, şu ifadeleri kaydetti:
Özel okullara yapılan zam oranının yüzde 65 olarak belirlenmesi yüzde 30 zam alan ve çocuğunu özel okulda okutmaya çalışan emekçilerinin yaşamını olumsuz etkileyecektir. Daha yüksek oranda zam alan asgari ücretli, eşitsizlik yaratan özel okullara çocuklarını zaten yollayamaz. Öte yandan TÜİK’in yalan rakamının söylediğinin tersine enflasyonun yüzde 65’den çok daha yüksek olduğu bugünkü koşullarda özel okullarda çalıştırılan eğitim emekçileri çok daha düşük ücretle çalıştırılmak istenecektir. Çünkü dışarıda beş yüz bine yakın öğretmen işsizdir, iş aramaktadır veya KPSS’ye girmiştir. Özel okullara yapılan yüzde 65’lik zammın özel okul emekçilerine ayrılacak kısmı yüksek enflasyon koşullarında çok daha düşük olacaktır. Emekçiler mutlak ve nisbi anlamda daha çok sömürüye tabi tutulacaktır. Ayrıca patronlar piyasa koşullarında kendilerini yüzde 65 ile sınırlamayabilir, kazanabilir ancak özel okul emekçileri ise enflasyonun altında ezilecektir. Çünkü ‘enflasyon vergisi’ diyebileceğimiz sürekli fiyat artışı karşısında yapılan zamlar birkaç hafta içinde bile eriyecektir. Siyasal iktidar enflasyonla yönetmeyi sürdürüyor. Bu nedenle özel okul emekçileri ekonomik ve demokratik haklarını gerçekten koruyan sendikalarda örgütlenmelidir.
‘TERCİH SERMAYEDEN YANA’
Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Başkanı Ömer Yılmaz ise, "Asgari ücretle çalışanlara yüzde 54,6 kamu çalışanı ve emeklilere yüzde 30 sözde zam yapılan, en temel tüketim maddelerine yüzde 100-350 oranında zam yapıldığı bir dönemde özel okullara yüzde 65 oranında zam yapılmasını ‘Velileri düşündük’ diyerek açıklamaları akıl dışı bir açıklamadır dedi.
Yılmaz şu ifadeleri kullandı:
Bir kez daha özel okul sahiplerinin talebi gerçekleştirilmiştir. Tercih her dönemde olduğu gibi velilerden, çocuklardan yana değil sermayeden yanadır. Kamusal eğitimi kaybettiğimiz her gün kaybeden biz veliler, çocuklarımız oluyor. Özel okullarda çalışan öğretmenler asgari ücretle hatta sözleşmeleri gerekçe gösterilerek asgari ücretin dahi altında çalıştırılıyorken ve çocuklarımızın nitelikli eğitim hakkı için öğretmenlerin özlük, ekonomik hakları güçlendirilmesi gerekirken yapılan hukuksuzluğa, haksızlığa susan MEB söz konusu olan özel okul sahiplerinin talepleri ihtiyaçları olduğunda tarafını yine özel okul sahiplerinden yana yapmıştır. Haliyle bu artış kabul edilebilir bir artış değildir. Mutlaka bir tavan ücreti belirlenetek memur maaş artışına endekslenmelidir.
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu