Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Mali Sekreteri Hasan Kütük'ten iktidara eğitim eleştirisi: 'İktidarın milli eğitime bakışında laiklik ve çağdaşlık yok'

İktidarın eğitim politikalarını eleştiren Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Mali Sekreteri Hasan Kütük, “İktidarlar değişse bile Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) çok fazla dönüşüm yaşamaması gerekir ama bu iktidarın milli eğitime bakışında laiklik, çağdaşlık yok” ifadelerini kullandı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Mali Sekreteri Hasan Kütük'ten iktidara eğitim eleştirisi: 'İktidarın milli eğitime bakışında laiklik ve çağdaşlık yok'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.10.2024 - 19:02

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Mali Sekreteri Hasan Kütük eğitimin sorunlarına ilişkin Cumhuriyet’e açıklamalarda bulundu. Ülkemizde devlet okullarında 15 milyon 887 bin 296 öğrenci bulunduğunu ifade eden Kütük, “Bu evlatlarımızdan 1 milyon 165 bini taşımalı eğitim kapsamında 283 bin 34'ü ise yatılı okullarda öğle yemeğine erişmektedir. Geriye kalan 14 milyon 438 bin 262 öğrencimize ise okullarda öğle yemeği verilmemektedir. Bu sayı bazı Avrupa ülkelerinin nüfusundan daha fazla” diye konuştu. 

‘EĞİTİME NASIL BAKTIKLARININ SOMUT ÖRNEĞİ’

Geçen yıldan bugüne eğitim harcamalarında yüzde 88,8'lik bir artış olduğunu ancak insanların gelirinin bu seviyede artmadığını belirten Kütük, “Okulların giderleri karşılanamıyor. Veliler müşteri, okullar ticarethane okul müdürü ve öğretmenler tahsildar olmuş. Milli Eğitim Bakanlığı okullara, öğrenci başına bin lira gönderirse okulda bir bütçe oluşur. Bunun MEB'e maliyeti 15,88 milyar. Bakanlığın bütçesi 1 trilyon 92 milyar 129 milyon 668 bin liradır, Yani MEB'in her öğrenciye bin lira göndermesi toplam bütçesinin yüzde 1.45'ini oluşturur. Bu bütçe sağlanırsa okullarda oluşacak sorunlar çözülür. Bu iktidar evlatlarımıza bu kadar bütçe ayıramıyor ama 2024 yılı için göç yönetimine 21 milyar, Cumhurbaşkanlığına 5.4, İletişim Başkanlığı'na 4.1 milyar bütçe aktarılıyor. Bu, eğitime nasıl baktıklarının somut örneğidir. Tasarrufu buralarda yapın. Tasarrufu çevrenizde 3-4 maaş alan yandaşlarınızın yaşam biçiminden, vergilerini affettiğiniz çevrelerden yapın” dedi.

BAKANLIK, OKULLARIN EKONOMİK İMKANLARINI KARŞILAYAMIYOR’

Milli ifadesinin Eğitim Bakanlığı'nın önüne tesadüfen yazılmadığına dikkat çeken Kütük, “İktidarlar değişse bile bu bakanlığın çok fazla dönüşüm yaşamaması gerekir ama bu iktidarın milli eğitime bakışında laiklik, çağdaşlık yok. Bu bakanlık okulların ekonomik imkanlarını karşılayamıyor, ÇEDES altında laik eğitimi dönüştürmeye çalışıyor, MESEM ile çocuk işçiliğine teşvik ediyor. İktidar eksiklerin giderilmesi için yeterli adım atmıyor" ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler