7. Olağan Genel Kurul’da üç grup yarışacak

Özbay: “Eğitim emekçileri için,adalet için, özgürlük için mücadele ediyoruz. Üyelerimizin katkısıyla bu sendika, Türkiye’nin her köşesinde bir umut haline getirildi.”

7. Olağan Genel Kurul’da üç grup yarışacak
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.09.2024 - 04:00

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı Eğitim-İş Sendikası’nın 7. Olağan Genel Kurulu’nda ilk gün dün geride bırakıldı. Ankara’da bir otelde gerçekleşen genel kurula CHP Genel Başkan Yardımcıları Suat Özçağdaş, Gamze Taşçıer, Yalçın Karatepe ve PM üyesi Armağan Erdoğan, Birleşik Kamu İş Konfederasyon Başkanı Mehmet Yeşildağ, Birleşik Kamu İş’e bağlı Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Derya Uğur, Büro-İş Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı Bedii Safa Yenice ve demokratik kitle örgütlerinden temsilciler katıldı. İlk Eğitim-İş kurucularından Erdal Çalı divanı yönetti. İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başlayan genel kurul sendikanın üç yılını özetleyen sinevizyon gösterisi ile devam etti. Sinevizyon gösteriminin ardından Eğitim-İş Genel Başkanı  Kadem Özbay bir konuşma yaptı. Özbay konuşmasında laik, bilimsel demokratik,kamusal, çağdaş eğitim, öğretmen ve öğrenci hakları, Atatürk ilkeleri ve Cumhuriyet vurguları yaptı. Özbay, sendikasının üye sayısının 3 yılda 48 binden 148 bine çıktığını ve bunu tüm sendika olarak başardıklarını dile getirdi.

‘TOPLUMUN GÜVENCESİ OLDUK’

Güçlerini yalnızca sayılarından değil birlikteliklerinden aldıklarını söyleyen Özbay, “Eğitim emekçileri için,adalet için, özgürlük için mücadele ediyoruz. Her bir üyemizin katkısıyla bu sendika, Türkiye'nin her köşesinde bir umut haline getirildi. Eğitim-İş sadece eğitim emekçilerinin değil tüm toplumun güvencesi olmuştur. Eğitim-İş olarak yolumuza aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Her bir yoldaşımızla daha güçlü adımlar atacağız. Sizler olmasaydınız Eğitim-İş bu kadar güçlü olamazdı. Hep birlikte başardık, hep birlikte daha büyük başarılara imza atacağız” diye konuştu.

‘EĞİTİM METALAŞTIRILDI’

Eğitimin Türkiye'de metalaştırıldığını belirten Özbay, “Türkiye’de eğitim harcamaları, OECD ülkelerinin en az 3 katı üzerinde. Eğitim ve ticaret yan yana gelmemelidir. Bir ülkede eğitim ve para yan yana geliyorsa bu o ülke için bir utançtır” dedi. AKP’nin tüm politikalarında geri adım attığını ama eğitimde hiç geri adım atmadığını ifade eden Özbay, “ÇEDES’le, MESEM’le okullardaki tarikat işgaliyle karşı karşıyayız. Biliyoruz ki, siyasal iktidarlarını daim kılmak için inançlar üzerinden sömürü yapıyorlar. Türkiye'de eğitim dinselleşme ve piyasallaşma üzerinden şekillenmekte. Onlar,cumhuriyetçilerin yetişmesini istemiyor ama Eğitim-İşliler söz verdi ve cumhuriyetçileri yetiştirecek” ifadelerini kullandı.

‘GÜR SESİMİZLE ALANLARDAYIZ’

Özbay son olarak şunları söyledi:

“Edirne’de de varız, Şırnak’ta da varız. Sinop’ta da varız, Hatay’da da varız. Bu örgüt tüm okullarda, tüm alanlarda şunu söyletiyor:

‘Yaparsa Eğitim-İş yapar, İyi ki Eğitim-İş var. Korkma, Eğitim-İş var’ Biz hep şunu söyledik. ‘Bizim emek mücadelemiz kadar önemlidir cumhuriyet mücadelemiz.’ Siyasi iktidar kim olursa olsun bizim tarafımız emekçinin, çocukların nitelikli eğitim hakkının tarafındadır.

Biz kısık sesle saraylarda değil gür sesle alanlarda oluruz.”

‘HER ÖĞRENCİYE BİN LİRA’

Özbay’dan sonra konuşan CHP’li Suat Özcağdaş ise, “Var olan eğitim programı ihtiyaçlar ve kuruluş ilkeleriyle uyumlu değil. Bir ülkenin öğretmenlerine bu derece hakaret edildiği görülmemiştir. Bakanın (Yusuf Tekin) istifası gelene kadar her gün mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Özçağdaş, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den her öğrenci için bin lira ödenek ayrılmasını talep etti. Eğitim-İş’in örgüt içi demokrasisi sayesinde büyüdüğünü söyleyen Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ, “Eğitim-İş doğru yolda olduğu için büyüdü. Biz Türkiye’nin en büyük ve en etkili konfederasyonuyuz. Bu da özellikle amiral gemimiz Eğitim-İş sayesindedir” diye konuştu.

SEÇİM BUGÜN YAPILACAK

Bu konuşmalardan sonra genel kurula ara verildi. Verilen ara sonrası 6. döneme ait çalışma raporlarına,mali raporlara ve çeşitli konulara ilişkin konuşmalar yapıldı. Genel kurul bugün yine aynı otelde yapılacak seçimle son bulacak. Seçimde “Cumhuriyet, Emek ve Mücadele Birlikteliği”, “Emek, Dayanışma ve Mücadele Birlikteliği” ve “Halkçı Eğitim ve Bilim Emekçileri” grupları yarışacak. Seçimde her gruptan 13 kişi olmak üzere toplamda 39 aday bulunuyor. Seçim sonucunda 7 Merkez Yönetim Kurulu üyesi, 3 Merkez Denetleme Kurulu üyesi ve 3 Merkez Disiplin Kurulu üyesi belirlenecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler