Yakutistan'da bulundu: 30 bin yaşında! 'Tüyleri ve pençeleri hala sağlam...'
Bilim insanları, Sibirya’nın donmuş topraklarında oldukça nadir bir keşif gerçekleştirdi. 31 bin 800 yıllık bir kılıç dişli kedinin donmuş kalıntıları, tüyleri ve pençeleri hala sağlam bir şekilde gün yüzüne çıkarıldı.
Kalıntılar, Sibirya’nın Yakutistan bölgesindeki Badyarikha Nehri kıyısında, donmuş toprak tabakasının içinde bulundu. Yapılan incelemelerde, bu yavru kılıç dişli kedinin kafası, ön kolları, pençeleri ve göğüs bölgesinin bir kısmının mükemmel şekilde korunduğu görüldü.
Araştırmacılar, bu keşfin paleontoloji tarihinde bir ilk olduğunu belirtti. Moskova’daki Rus Bilimler Akademisi’nden A.V. Lopatin ve ekibi tarafından yürütülen çalışmada, bu fosilin, günümüzde yaşayan hiçbir hayvan türüyle doğrudan bir benzerlik taşımadığı ifade edildi.
ÜÇ AYLIK BİR YAVRU
Bilim insanları, kalıntıların yaklaşık üç haftalık bir yavruya ait olduğunu ve aynı yaşta bir modern aslan yavrusuyla karşılaştırmalar yaptıklarını açıkladı. Araştırmalar sonucunda, kılıç dişli kedinin daha geniş pençeler, daha küçük kulaklar, daha büyük bir ağız açıklığı ve oldukça güçlü ve kalın bir boyun bölgesine sahip olduğu görüldü.
Araştırmacılar, bu farklılıkların boyun bölgesindeki büyük kas hacmiyle bağlantılı olduğunu belirtti. Ayrıca, bu kedinin günümüz kedilerinden farklı olarak şok emici karpal pedlere (pençe altı yastıkları) sahip olmadığını da keşfettiler. Bunun, kar ve buz üzerinde yürümeye uyum sağlamak için bir adaptasyon olabileceği düşünülüyor.
Öte yandan, bilim insanları, bu kedinin Homotherium cinsine ait olduğunu belirtti. Homotherium cinsi, 12 milyon ila 10 bin yıl önce Kuzey Amerika ve Avrupa’da yaşamış kılıç dişli kedileri kapsayan bir tür olarak biliniyor.
DOĞANIN KORUYUCUSU: PERMAFROST
Bu keşif, Arktik bölgesindeki donmuş toprak tabakası olan permafrostun koruyucu etkisini bir kez daha gözler önüne serdi. Sibirya’nın dondurucu iklimi, tarih öncesi hayvanların mükemmel şekilde korunmasını sağlarken, bilim insanlarına geçmişe dair eşsiz bir pencere sunuyor.
Bilim insanlarının bu keşfi, tarih öncesi ekosistemler ve soyu tükenmiş türlerin yaşamı hakkında daha fazla bilgi edinmemize olanak tanıyor. Her yeni bulgu, doğanın şaşırtıcı sırlarını bir kez daha gözler önüne seriyor.
En Çok Okunan Haberler
- Trump'tan Erdoğan açıklaması
- Roketsan mühendisinin ölümünde yeni ayrıntı
- Feti Yıldız: Öcalan için bir tane şart var
- 'Siyasi yasak' davasında yeni gelişme
- Devlet Bahçeli gitti, Sinan Ateş geldi
- Dışişleri Bakanlığı'ndan 'Türkiye'ye baskı' çağrısı
- 'Evladımdan sır istemişler vermemiş'
- Fuat Uğur ve Ersan Şen canlı yayında birbirine girdi
- Yeşilçam'ın 'kötü adamı'nın acı günü!
- Çifte standart ortaya çıktı!