Son dakika | WikiLeaks kurucusu Julian Assange hakkında kritik gelişme
Son dakika | İngiltere'de Yüksek Mahkeme, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilebileceği yönündeki karara itirazda bulunabileceğine hükmetti.
ABD, 50 yaşındaki Assange'a Wikileaks'in yayımladığı dosyalar nedeniyle casusluk yasası kapsamında 18 farklı suçlama yöneltiyor. Wikileaks kurucusu iade edilir ve suçlu bulunursa ömrünün kalanını demir parmaklıklar arkasında geçirecek.
İngiltere'de Yüksek Mahkeme, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilebileceği yönündeki kararı Yargıtay'a taşıyabileceğine hükmetti.
Yüksek Mahkeme, Assange'ın avukatlarının karara itiraz etmek için Yargıtay'a gitme talebini yerinde buldu.
Ancak karara göre, Assange'ın avukatlarının önce Yargıtay'dan itiraz izni alması gerekecek. Bu izin talebi onaylanırsa ABD'ye iade konusu esastan görüşülebilecek. İzin başvurusunun 14 gün içinde yapılması gerekiyor.
Dava süresince Assange, Londra'nın dışındaki Belmarsh Hapishanesi'nde tutulmaya devam edecek.
Savunma ekibi izin başvurusu hakkını kazanmamış olsaydı, dava dosyası Assange'ın ABD'ye iade edilip edilemeyeceği konusundaki nihai karar için doğrudan İçişleri Bakanı Priti Patel'in önüne gidecekti.
"MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Karar sonrası konuşan Assange'ın nişanlısı Stella Morris, mahkemede istedikleri şeyi elde ettiklerini belirtti.
Assange'ın acı çekmeye devam ettiğini söyleyen Morris, "Neredeyse 3 yıldır Belmarsh Hapishanesinde ve günden güne, haftadan haftaya, yıldan yıla büyük acı çekiyor. Julian'ın serbest bırakılması gerekiyor ve bunun yakında sona ereceğini umuyoruz." dedi.
Davada adaleti sağlamanın çok uzağında olduklarını kaydeden Morris, "Çünkü Julian, çok uzun süredir tutuklu, oysa hapiste bir gün bile geçirmemeliydi." ifadelerini kullandı.
Morris, mücadelelerinin devam ettiğini ve Assange serbest kalıncaya kadar savaşacaklarını vurguladı.
"GAZETECİLİK VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÜZERİNDE ETKİLERİ OLACAK"
Sınır Tanımayan Gazeteciler Kampanyalar Direktörü Rebecca Vincent de kararı memnuniyetle karşılıklarını belirterek, "Bu olumlu bir adım. Yeterli olmanın çok uzağında ama doğru yönde atılmış bir adım." diye konuştu.
Bunun tarihi bir dava olduğunu söyleyen Vincent, "Büyük bir emsal teşkil edecek. İngiltere'de ABD'de ve uluslararası alanda gazetecilik ve basın özgürlüğü üzerinde etkileri olacak" değerlendirmesini yaptı.
Vincent, ABD Başkanı Joe Biden'ı, suçlamaları düşürmeye ve yasal süreci sonlandırmaya da çağırdı.
En Çok Okunan Haberler
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Mahruki yine yandı
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- 2 kişiyi öldüren Servet Bozkurt yakalandı!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı