Rusya'dan Akkuyu Nükleer Güç Santrali açıklaması: 'Batılı şirketlerin engellemelerine rağmen...'

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko, Batılı şirketlerin engellemelerine rağmen Rusya'nın, Türkiye'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaat projesinin kararlaştırılan süre içinde gerçekleştirileceğinden emin olduğunu söyledi.

Rusya'dan Akkuyu Nükleer Güç Santrali açıklaması: 'Batılı şirketlerin engellemelerine rağmen...'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.09.2024 - 11:04

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar'ın, “Alman Siemens şirketinin, Türkiye'nin Akkuyu Nükleer Güç Santrali için sipariş ettiği ekipmanı tedarik etmeme kararının santralin inşasında gecikmeye neden olduğunu” söylemesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Grushko, Batılı şirketlerin engellemelerine rağmen Rusya'nın, Türkiye'deki Akkuyu NGS projesinin kararlaştırılan süre içinde gerçekleştirileceğinden emin olduğunu söyledi.

“Akkuyu NGS projesinin, ekonomik alanda karşılıklı yarar sağlayan Rus-Türk işbirliği paletindeki en önemli projelerden biri” olduğunu vurgulayan Grushko, şunları kaydetti:

“Batılı 'küresel enerji güvenliği' savunucuları ne tür engeller çıkarmaya çalışırsa çalışsın, projenin kararlaştırılan zaman dilimi içerisinde gerçekleştirileceğine hiç şüphe yok.”

NE OLMUŞTU?

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu NGS’de Siemens’in ekipman tedarikini geciktirdiğini belirterek “Firmanın bu konuda mutlaka bir bedel ödemesi lazım” demişti.

Bayraktar, “Siemens'in elektriğin iletimini sağlayan, şalt sahasında kullanılan ekipmanlar, parçalar ile ilgili yaklaşımıyla inşaatta yavaşlatma var. Firmanın bu konuda mutlaka bir bedel ödemesi lazım” dedi.

Bayraktar, teslimattaki gecikmenin projeyi birkaç ay geciktirme etkisi yarattığını belirterek, “Hiçbir hukuki temeli olmayan bir konuda bir siyasi tutumla alınmış bir karar var. Amaç Rusya’ya yaptırım uygulamaksa, bundan Türkiye ve Türkiye’deki proje de zarar görüyor” diye konuştu.

Bayraktar, Siemens’in Türkiye’deki yatırımlarına da dikkat çekerek, "Çok uzun yıllardır çalıştığımız firmalardan bir tanesi ve onların varlığını çok ciddi sorgulamamız gereken bir sürece bizi sokmuştur. Yapımı üstlenmiş olan Rosatom, bu ürünle ilgili alternatif siparişini Çin’e geçmiş durumda ve ürün oradan gelecek” dedi.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon