Rusya: Ukrayna'daki tahılın taşınması için güvenli geçiş sağlarız ama koridor oluşturmak sorumluluğumuz değil
Rusya'nın Birleşmiş Milletler Elçisi Vassily Nebenzia, Ukrayna'daki tahılın dışarı çıkartılması için güvenli geçişi sağlayabileceklerini ancak koridor oluşturmanın Rusya'nın sorumluluğu olmadığını dile getirdi.
Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Vassily Nebenzia, ülkesinin Ukrayna'daki tahılın ülkeden çıkarılıp Karadeniz üzerinden taşınması için "güvenli geçiş" sağlayabilceğini söyledi. Nebenzia, "Ancak güvenlik koridoru oluşturmak bizim sorumluluğumuzda değil" dedi.
Reuters'ın haberine göre Nebenzia dün akşam BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin de tahılın taşınması için gemilerin deniz mayınlarının etrafından yönlendirilerek geçirilmesini önerdiğini söyledi. Nebenzia, "Ya Ukrayna'nın yerleştirdiği mayınların temizlendiğinden ya da geçişin mayınların etrafından yapıldığına emin olmak gerek" dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün Ukrayna limanlarının mayınlardan arındırılmasının zaman alacağını ancak bölgede BM'nin önerisi altında mayınsız bir güvenlik koridorunun oluşturulabileceğini belirterek, "Üç limana mayınların temizlenmesine gerek olmadan gemiler, plana göre Ukrayna'nın arama kurtarma gemilerinin de rehberlik etmesiyle gidecek. Gelecek güvenli bölgede gemiler kontrol edilecek. Şu andaki plana göre mayınların temizlenmesine gerek yok" ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu ayrıca, "Rusya'dan da olumlu cevap gelirse dörtlü toplantıyı İstanbul'da gerçekleştireceğiz. Buradan bir anlaşma çıkarsa BM planına göre bu işlerin denetimlerini yapması için İstanbul'da bir merkez kurulması planlanıyor" dedi.
Çavuşoğlu geçen hafta Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile Ankara'da görüşmüştü. Çavuşoğlu Türkiye'nin tahıl koridoru planına olumlu baktığını söylemiş, Lavrov ise Ukrayna limanlarının mayınlardan temizlenmesi konusunu dile getirse de gıda krizinden sorumlu olmadıklarını, krizin sebebinin ülkesine uygulanan yaptırımlar olduğunu söylemişti.
Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgale başlamasından ve Ukrayna limanlarının etkisiz hale getirilmesinden bu yana tahıl ülkeden çıkarılamaz hale geldi. Bu durum dünyada tahıl fiyatlarını olumsuz etkiledi.
BM, Ukrayna ve Rusya'nın kısıtlamalardan etkilenen gıda ile gübre ithalatının devam etmesi için uğraşıyor. Rusya'dan çıkmayan gübre, dünyadaki gübre fiyatlarının artmasına ve küresel olarak tarımın zarar görmesine yol açtı.
BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Türkiye'yle işbirliği içinde çalıştıklarını söylemişti.
UKRAYNA MAYINLARDAN ARINDIRMAK İSTEMİYOR
Ukrayna, limanları mayınlardan arındırılırsa Rusya'nın Karadeniz'den yapabileceği saldırılara karşı savunmasız kalabileceği konusunda endişe duyuyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin partisinin parlamentodaki lideri ve Kiev'in müzakere ekibinin bir parçası olan David Arakhamia, Çarşamba günü Washinston'daki bir toplantıda, "Silahlı kuvvetlerimiz buna karşı, bu nedenle bu model için çok çok düşük bir iyimserliğimiz var" dedi.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise Ukrayna'daki tahılın ülkeden çıkarılmasının zor bir konu olduğunu ancak Başkan Joe Biden'ın bu konuda elinden gelen her şeyi yaptığını belirtti.
Biden Salı günü yaptığı açıklamada daha fazla tahıl ithalatı için Ukrayna sınırına geçici silolar inşa edilebileceğini söylemişti.
En Çok Okunan Haberler
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!