'İran savaşmaz, savaştırır'

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, İran’ın İsrail’e misilleme saldırısı gerçekleştirmeyeceğini belirterek, “İran’ın misilleme yapması çok zor. Hizbullah üzerinden saldırmaya kalkabilir. İran için İsrail’e saldırmak demek; ABD’ye, İngiltere’ye ve Avrupa Birliği’ne (AB) saldırmak demektir. İran’ın yanında Türkiye de olmaz. Rusya da İran’a saldırmaması için telkinde bulundu” dedi.

'İran savaşmaz, savaştırır'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.08.2024 - 04:28

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının 312’inci gününde eski Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin suikastı için İran’ın yapacağını açıkladığı misilleme harekatı gündemde yerini koruyor. İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada İran’ın Hizbullah ile ortak bir saldırı planlayabileceğini açıklanırken Lübnan Hizbullah’ı ve İsrail arasındaki gerilim devam ediyor. Güncel gelişmeleri Cumhuriyet’e değerlendiren Ankara Küresel Danışmanlık Grubu Kurucusu ve ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ayın 15’inde Gazze Savaşı için ateşkes görüşmelerinin büyük olasılıkla yapılacağını belirterek, her iki tarafın da ateşkes için uğraştığını söyledi. Hizbullah’ın İsrail’e saldırması durumunda İsrail’in büyük bir karşılık vereceğini dile getiren Bağcı, “İran’dan talimat gelmediği sürece Hizbullah’ın saldırması söz konusu değil. Olay, Hizbullah-İsrail değil, İran-İsrail. İran, saldırmayacak. İran’ın misilleme yapması çok zor. Hizbullah üzerinden saldırmaya kalkabilir ancak İsrail’in de Hizbullah’a misilleme yapması kaçınılmaz” dedi. 

SİNVAR, İRAN’I ÖNE SÜRÜYOR

İran’ın modern tarihi boyunca hiçbir komşusuna doğrudan saldırmadığını anımsatan Bağcı, “İran savaşmaz, savaştırır. Zaten İran’ın İsrail’e saldırması demek savaş ilanı demektir. Dün ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan ‘İsrail’in arkasındayız’ diye açıklama geldi. İran için İsrail’e saldırmak demek; ABD’ye, İngiltere’ye ve Avrupa Birliği’ne (AB) saldırmak demektir. İran’ın yanında Türkiye de olmaz. Rusya da aynı şekilde İran’a saldırmaması için telkinde bulundu. İran İsrail’e saldırırsa Türkiye dahil kimse yardım etmez” diye konuştu.  Hamas’ın yeni liderinin Yahya Sinvar oluşunun İran’ın işine gelmediğini ve Sinvar’ın Hamas’ın faaliyetleri için İran’ın yardımını öne sürdüğünü bildiren Bağcı, “İran, İsrail ile doğrudan çatışma içine girme eğiliminde değil. Eğer 15’inde ateşkes olmazsa gerginlik devam eder. Ancak savaşa evrilmez” ifadelerini kullandı.


Etiketler: #İran
Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon