Orta Doğu'da gerilim yükseliyor: İran İsrail'den acil 'ayrılma' çağrısı yaptı!

İran televizyon kanalları, normal yayını kesip askeri klipler yayınlamaya başladı. İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, "Herkesi İsrail'den ayrılmaya çağırıyorum. Olacaklardan kendi hükümetleri sorumludur" ifadeleri kullanıldı.

Orta Doğu'da gerilim yükseliyor: İran İsrail'den acil 'ayrılma' çağrısı yaptı!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.08.2024 - 23:34

Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından bölgede gerilim yükselmişti.

İran Devlet Televizyonu, "Önümüzdeki saatlerde dünya çok önemli gelişmelere sahne olacak" açıklamasında bulundu.

Ülke genelinde televizyon kanallarından normal yayınlar kesildi ve askeri klipler yayınlanmaya başladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise İsrail'de yaşayanlara uyarılarda bulunularak, "Herkesi İsrail'den ayrılmaya çağırıyorum. Olacaklardan kendi hükümetleri sorumludur" ifadeleri kullanıldı.

HAMANEY: SİYONİST REJİM BİTTİ

İran Dini Lideri Hamaney, sosyal medyadan attığı eski bir gönderiyi sabitledi. Sabitlenen eski gönderide "Siyonist rejim bitti" ifadeleri yer aldı. 

ABD KUDÜS BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

ABD'nin Kudüs Büyükelçiliği, ABD vatandaşlarına yönelik güvenlik uyarısında bulundu. Açıklamada, "ABD Büyükelçiliği, ABD vatandaşlarına havan ve roket ateşi ve insansız hava aracı sistemi (İHA) saldırıları gibi güvenlik olaylarının çoğu zaman herhangi bir uyarı olmadan gerçekleşmesi nedeniyle dikkatli olma ve kişisel güvenlik farkındalığını artırma (en yakın sığınağın yerini bilmek dahil) konusunda sürekli bir ihtiyaç olduğunu hatırlatıyor" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Havan ve Roket Ateşi veya Düşman Uçaklarının Girişi: Havan veya roket ateşi veya düşman uçaklarının girişi durumunda, "kırmızı alarm" sireni etkinleştirilebilir. Bu tür tüm uyarıları gerçekmiş gibi ele alın; yerel yetkililerin talimatlarını izleyin ve derhal sığınak arayın. En yakın sığınağınızın veya korunan alanınızın yerini bilin. ABD hükümet personeli ve aile üyelerinin roket faaliyetlerinden, sirenlerden ve/veya bomba sığınaklarının açılmasından etkilenen bölgelere seyahat etmeleri kısıtlanabilir."

AVRUPA ÜLKELERİNDEN VATANDAŞLARINA ÇAĞRI

Fransa ve Polonya Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin suikasta uğramasının ardından bölgede yükselmesi muhtemel askeri gerilim nedeniyle İran'daki vatandaşlarına bu ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

İran topraklarının tamamının seyahat uyarısı için kırmızı seviyede olduğu hatırlatılan uyarıda, "Fransız vatandaşlarının, hangi gerekçeyle olursa olsun, İran'a gitmemeleri resmi olarak tavsiye ediliyor" ifadesi kullanıldı.

Polonya'dan yapılan açıklamada ise, "Güvenlik durumundaki istikrarsızlık, bu 3 ülkeden ayrılmanın giderek daha da zorlaşacağına inanmamıza neden oluyor" ifadesi kullanıldı.

THY VE PEGASUS BU GECE İRAN'A UÇMAYACAK

Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus Havayolları, İsrail ile İran arasında yaşanan gerginlik nedeniyle bu gece İran'a yapılması planlanan seferlerini yarına erteledi.

İki firma İran'ın yanı sıra Irak ve Ürdün seferlerini de yarına ertelediğini açıkladı.

Öte yandan, Singapur Havayolları'nın uçuşlarında da İran hava sahasını kullanmayacağını ve alternatif rotalara başvuracağı belirtildi.

Açıklamada, "Orta Doğu'daki durumu yakından izlemeye devam edeceğiz ve uçuş rotalarımızı gerektiği gibi ayarlayacağız" ifadesi kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından bölgede gerilim artmıştı.

ABD basınının aralarında iki Devrim Muhafızı'nın da bulunduğu 3 İranlı yetkiliye dayandırdığı haberlerde, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in İsrail'in doğrudan vurulması emrini verdiği iddia edilmişti.

Haberlerde, söz konusu emrin sabah saatlerinde Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısında verildiği aktarılmıştı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler