Mağrip El-Kaidesi liderinden France 24'e özel röportaj

Terör örgütü Mağrip el-Kaidesi lideri Ebu Ubeyde Yusuf el-Anabi, 2021 yılında Mali'de kaçırılan Fransız gazeteci Olivier Dubois'nın örgütün elinde olduğunu söyledi.

Mağrip El-Kaidesi liderinden France 24'e özel röportaj
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.03.2023 - 12:40

Terör örgütü Mağrip el-Kaidesi lideri Ebu Ubeyde Yusuf el-Anabi, France 24 kanalına demeç verdi.

El Anabi, 2021 yılında Mali'de kaçırılan Fransız gazeteci Olivier Dubois'nın örgütün elinde olduğunu resmen doğrulayarak, Sahel bölgesinde örgütün faaliyetlerini anlattı.

France 24 kanalından terör ve güvenlik uzmanı Wassim Nasr'ın aktardığına göre, röportaj talebinden yanıtların alınmasına kadar geçen süre bir yıl sürmüş ve el-Anabi, röportaja ilişkin 17 sorunun tamamının önceden sunulması da dahil olmak üzere "birçok koşul" öne sürmüş. 

Mağrip el-Kaidesi'nin Fransa'da saldırı planlayıp planlamadığı sorulduğunda el-Anabi, örgütün Fransa ile olan anlaşmazlığının Sahel ve Afrika'nın genelindeki yerel meselelerle sınırlı olduğunu belirtti.

"ESİR KONUSUNDA MÜZAKERELERE AÇIĞIZ"

France 24 kanalına göre el-Anabi'nin itirafı, Dubois'nın elinde olduğuna dair gruptan gelen ilk resmi teyit oldu, ancak örgütün Dubois'yı kaçırılması için kandırdığını reddetti. 

Dubois Nisan 2021'de yerel bir El Kaide grubunun sözde komutanıyla röportaj yapmaya çalışırken kaçırılmıştı. El-Anabi, örgütün bu konudaki müzakerelere açık olduğunu ve müzakereleri başlatmak için ilk adımı atmanın Fransız yetkililere bağlı olduğunu söyledi.

"WAGNER GRUBU DA BİR BAŞKA SÖMÜRGECİ GÜÇ"

Örgütün, Fransız birliklerinin geçen yıl Ağustos ayında Mali'den ve Şubat 2023'te Burkina Faso'dan çekilmesini bir zafer olarak gördüğünü söyleyen terör uzmanı Nasr, bunu bölgede 20 yıldır sürdürülen "cihadın haklılığı" olarak nitelendirdi. 

Ancak Nasr, Fransızların çekilmesinin Mali cuntasıyla yaşanan sürtüşmelerin yanı sıra Rus paralı askerlerin gelişinden kaynaklandığına dikkat çekiyor. Al-Anabi, Wagner Grubu'nun bölgede "artan varlığının iyi olmadığını" söyleyerek, onları bir başka "sömürgeci güç" olarak nitelendirdi.

"IŞİD İLE SAVAŞ HALİNDEYİZ"

Nasr'a göre el-Anabi, örgütün Sahel'deki eleman kazanma stratejisinin başarısını överek bölgeyi bugün "cihadın merkez üssü" olarak tanımladı. El-Anabi, örgütün "genişleme olanaklarının sınırı olmadığını" belirterek, örgütün Sahel'de "sapkınlar" olarak gördüğü IŞİD ile esasen "savaş" halinde olduğunu da sözlerine ekledi.

El-Anabi, Eylül 2015'ten bu yana ABD'nin "uluslararası teröristler" izleme listesinde yer alıyor.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler