Macron, Scholz ve Draghi'nin Kiev ziyareti ne anlama geliyor?
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Scholz ve İtalya Başbakanı Draghi Ukrayna'nın başkenti Kiev'e ulaştı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşeceklerini açıklayan liderler, söz konusu ziyareti barışın sağlanması ve Ukrayna'ya destek için gerçekleştirdiklerini açıkladı. Cumhuriyet.com.tr ziyaretin arka planını mercek altına aldı.
Rusya'nın Ukrayna'daki işgali 112. gününe girerken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İtalya Başbakanı Mario Draghi,Ukrayna'nın başkenti Kiev'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Avrupa basını, üç Avrupalı liderin Kiev ziyaretini, işgalin başlangıcından bu yana yaşanmış “tarihi bir olay” olarak nitelendirdi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşecek olan Avrupalı liderlerden yapılan açıklamalara göre; barışın sağlanması, Ukrayna’ya destek ve Avrupa’nın bütünlüğünün sağlanması ziyaretin amaçlarını oluşturan gündemler arasında yer alıyor. Ancak ziyaretin arka planında farklı olgular yatıyor.
‘AVRUPA’NIN BÜTÜNLÜĞÜ İÇİN’
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ziyaret ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu ziyaret, Ukrayna’ya ve Ukraynalılara destek mesajlarının verilmesi ve Avrupa'nın birliğinin sağlanması açısından önemli. Bu mesajlar geleceği de kapsıyor çünkü biliyoruz ki daha zor günler bizi bekliyor” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre de ziyaretin önümüzdeki hafta düzenlenecek olan Avrupa Birliği (AB) Zirvesi’nden önce yapılması oldukça önemli. Çünkü Zirve’de, Ukrayna’nın AB'ye üyeliği konuşulacak.
İtalya Başbakanı Draghi, Ukrayna’nın AB’ye girmesini destekliyor. Buna karşın Macron, geçen ay, Ukrayna’nın AB’ye girmesinin on yıllar alacağını dile getirmişti. Macron, Ukrayna’nın hızlı bir şekilde birliğe girmesinin mümkün olmadığını ve üye olabilmesi için standartları düşürmenin doğru olmadığını söylemişti.
Almanya Başbakanı Scholz da Macron’u destekleyen ifadeler kullanarak “AB’ye üye olmak için kestirme yollar yok” demişti.
‘SÜRDÜRÜLEBİLİR BARIŞ SAĞLANMALI”
Politico’nun Fransız diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, savaş bittikten sonra Moskova ve Kiev arasında diyalog kanallarının kurulması ve sürdürülebilir barışın tesis edilmesi de Avrupalı liderlerin amaçlarından birini oluşturuyor.
Hem savaş başlamadan önce hem de başladıktan sonra Putin ile en çok görüşen lider olma özelliğini taşıyan Macron, geçtiğimiz günlerde “Rusya’yı küçük düşürmemeliyiz. Savaş bittikten sonra diplomasi faaliyete devam etmeli” dedi. Bu açıklama, özellikle Ukrayna tarafından tepkiyle karşılandı.
Avrupalı liderler, her ne kadar Ukrayna’nın yanında olsa da savaş sonrasını da düşünmekten geri kalmıyor. Çünkü Rusya’ya çeşitli konularda hala ihtiyaç duyuluyor. Bazı uzmanlar “savaş sonrasında doğal kaynak ticareti gibi alanlarda Rusya ile işbirliği yapılmaya devam edilecek” yorumunda bulunuyor. Bundan dolayı, her ne kadar Ukrayna desteklenmeye devam etse de Rusya ile olan ilişkiler göz önünde bulunduruluyor.
GIDA KRİZİ
Her ne kadar ziyaretin ana başlıkları arasında yer almasa da gıda krizi de masadaki konular arasında yer alıyor. Macron, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ve pek çok Avrupalı lider sosyal medyadan yaptıkları açıklamalarda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski ile gıda krizini konuştuklarını açıklamıştı.
With Chancellor Olaf Scholz, we spoke by telephone today with President Vladimir Putin.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 28, 2022
Any solution to the war must be negotiated between Moscow and Kyiv, with due respect for the sovereignty and territorial integrity of Ukraine.
Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan dolayı milyonlarca insanın yaşadığı yerleri terk etmek zorunda kaldığını ve gıda krizinin bu kişilerin sayılarını artıracağını dile getirdi.
ZİYARETİN MANEVİ DEĞERİ
Ukrayna, son zamanlarda Avrupa’yı “Ukrayna’ya yönelik silah sevkıyatını geciktirme ve gerekli desteği vermemek” ile suçluyor.
Suçlamalar devam ederken Avrupa’nın en büyük ekonomilerinden üçünün Ukrayna’yı birlikte ziyaret etmesi Avrupa’nın Ukrayna’nın yanında olmasını göstermesi açısından önem teşkil ediyor.
Taraflar arasında ne konuşulacağı şimdilik bilinmiyor, çünkü resmi kaynaklar sınırlı seviyede açıklama yapıyor. Yine de, silah sevkıyatı, Ukrayna ile aradaki buzların eritilmesi ve savaş halindeki ülkeye verilen desteğin artırılması da öne çıkan başlıklar arasında yer alacağa benziyor.
Mehmet Baran Kılıç
En Çok Okunan Haberler
- Diğer oğlu da tutuklandı!
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- Özel'den 'Beşiktaş Belediyesi' tepkisi!
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!