Japonya’da ekonomik veri skandalı
Japonya’da inşaat sektörüne dair ekonomik verilerin, 2013 yılından beri fazla hesaplandığı ortaya çıktı.
Japonya’daki 53 önemli ekonomik göstergeden biri olan ve her ay 12 bin işletmeden gönderilen veriler kullanılarak hazırlanan inşaat siparişleri istatistiklerinin oluşturulması sırasında bazı şirketlerden gönderilen verilerin 2013 yılından beri 2 kez hesaba katıldığının tespit edildiği açıklandı.
Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanı Tetsuo Saito bugün yaptığı açıklamada skandalı doğrularken, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ise "son derece üzücü" olarak nitelendirdiği olayın tekrar yaşanmaması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını ifade etti.
Kishida, verilerin yanlış hesaplanmasının, önümüzdeki Mart ayında sona erecek olan 2020- 2021 mali yılı gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) rakamları üzerinde bir etkisinin olmadığını da sözlerine ekledi.
ETKİLERİ ARAŞTIRILACAK
Japonya Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno ise İçişleri Bakanlığı ve ekonomik göstergelerden sorumlu ilgili devlet kurumlarına hatalı verilerin potansiyel etkisini gözden geçirme ve verileri yeniden oluşturma konusunda birlikte çalışmaları talimatının verildiğini açıkladı. Ülkenin GSYİH rakamlarının yanlış belirlenmesine yol açmış olabileceğinden endişe edilen hatanın, 2013 yılında verilerin toplanmasına ilişkin mevzuatta yapılan değişiklikten kaynaklanmış olabileceği belirtiliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli ile görüşmesini anlattı
- Soylu'dan 'Özür dileriz' çıkışı
- Ölüm nedeni belli oldu
- İşte Enes Güran'ın kolundaki ısırık izinin fotoğrafı
- 'Bundan 25 gün önce de...'
- AKP döneminde ne kadar harcanmıştı?
- İşte AKP'li belediyelerin 'etkinlik' harcamaları!
- AKP ve CHP döneminin harcama raporu!
- MEB’ten skandal karar: Müdüre üstün başarı ödülü!
- 'İsrail'e petrol sevkıyatı' gerilimi!