İsrail, Lübnan'a 'önleyici' saldırı başlattı: Hizbullah 'Fuad Şükür' suikastına karşılık İsrail'i vurdu! Tüm uçuşlar iptal edildi...

İsrail, Hizbullah'a karşı önleyici saldırı başlattı. Hizbullah ise örgütün üst düzey komutanı Fuad Şükür'ün Beyrut'ta öldürülmesine yanıt olarak İsrail'i vurduğunu açıkladı. İsrail'de 48 saatlik olağanüstü hâl ilan edilirken Pentagon, Amerika'nın İsrail'i, İran ve bölgedeki vekillerinin saldırılarına karşı savunacağını bildirdi. İsrail’in başkenti Tel Aviv’deki Uluslararası Ben Gurion Havalimanı tüm uçuşlara kapatıldı.

İsrail, Lübnan'a 'önleyici' saldırı başlattı: Hizbullah 'Fuad Şükür' suikastına karşılık İsrail'i vurdu! Tüm uçuşlar iptal edildi...
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.08.2024 - 09:04

İsrail, Hizbullah'ın geniş çaplı bombardıman hazırlığında olduğunu açıklayarak, Lübnan'a önleyici saldırı başlattığını duyurdu.

İsrail ordusunun (IDF) resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları şu anda İsrail Devleti vatandaşlarına yönelik yakın bir tehdit oluşturan Hizbullah terör örgütüne ait hedefleri vuruyor” denildi.

Açıklamada, “Saldırıların ardından ve IDF İç Cephe Komutanlığı'nın durum değerlendirmesine uygun olarak, İsrail'in belirli bölgelerindeki halk için hayat kurtarıcı kılavuzlar yayınlanacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Ordu, Lübnan'ın güneyindeki sivillere "derhal" bölgeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

IDF, Hizbullah'ın İsrail topraklarına roketler ve füzeler atmaya hazırlandığını ve ülkenin kuzeyinde sirenlerin çaldığını bildirdi.

Hizbullah'ın da İsrail saldırısına karşı roketler fırlatmaya başladığı, roketlerin İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe tarafından önlendiği aktarıldı.

100 KADAR SAVAŞ UÇAĞI

İsrail ordusu, Lübnan'a düzenlediği saldırıya 100 kadar savaş uçağının katıldığını açıklayarak, binlerce füzenin fırlatılacağı rampaları etkisiz hale getirdiğini kaydetti. 40 hedefin imha edildiği belirtildi.

NETANYAHU GÜVELİK KABİNESİNİ TOPLADI

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun güvenlik kabinesini Türkiye saatiyle 07.00'de topladı.

İsrail basını, Tel Aviv'e tüm geliş ve gidiş uçuşlarının güvenlik gerekçesiyle durdurulduğunu açıkladı. Daha sonra yapılan açıklamada, Ben Gurion Havalimanı'nda Türkiye saatiyle 07.00 itibarıyla operasyonların normale döneceği kaydedildi.

"320 FÜZEYLE 11 ASKERİ NOKTA VURULDU"

Saldırılara ilişkin Hizbullah'tan ilk açıklama geldi.

Açıklamada, örgütün üst düzey komutanı Fuad Şükür'ün geçen ay Beyrut'ta öldürülmesine karşılık İsrail'e çok sayıda insansız hava aracıyla saldırı başlatıldığı bildirildi.

Hizbullah, Şükür'ün öldürülmesine yönelik yanıtın biraz zaman alacağını belirttive şu ifadeleri kullandı:

"İsrail'in geçtiğimiz ay Fuad Şükür suikastine karşılık yapılan saldırıların ilk aşaması tamamlandı. 320 den fazla Katyuşa roketiyle İsrail'e ait 11 askeri nokta vuruldu." 

İSRAİL'İN VURDUĞU ARAÇTA BİR KİŞİ ÖLDÜ

Lübnan delet medyasının güvenlik kaynaklarının bildirdiğine göre İsrail'in güney Lübnan'da bir araca düzenlediği hava saldırısında bir kişi öldü. 

OLAĞANÜSTÜ HÂL İLAN EDİLDİ

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, iç cephede "acil durum" ve ülke genelinde 48 saat sürecek olağanüstü hal ilan etti.

Gallant ayrıca Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin ile telefonda görüştü. Hizbullah'a düzenlenen saldırılara ilişkin bilgi verdi.

İsrail ordusundan yapılan son açıklamada, "Saldırılar şimdilik sadece güney Lübnan'a yönelik. Ancak tehdit olan her yeri vuracağız" denildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz da İsrail'in topyekün bir savaş istemediğini, ancak sahadaki gelişmelere göre hareket edeceklerini söyledi.

Ordu sözcüsü Hagari, son yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın daha çok İsrail'in kuzeyini hedef almayı planladığını, ancak İsrail'in merkezinde de bazı hedefleri olduğunu söyledİ.

BIDEN'DAN "YAKIN İLETİŞİM" TALİMATI

ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü Jake Sullivan, İsrail'in kendin savunma hakkını desteklemeyi sürdüreceklerini açıkladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Başkan Joe Biden'ın, bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiği bildirildi. Biden, üst düzey yetkililere, İsrailli mevkidaşlarıyla yakın iletişim kurmaları yönünde talimat verdi.

Bir diğer açıklama ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan geldi.

Açıklamada, "ABD Savunma Bakanı Austin, Amerika'nın, İsrail'in İran ve bölgedeki ortakları ile vekilleri tarafından yapılabilecek saldırılara karşı savunulması konusundaki kararlılığını teyit etti" ifadeleri kullanıldı.

NETANYAHU: KİM BİZE ZARAR VERİRSE BİZ DE ONA VERİRİZ

Güvenlik kabinesini toplayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırılara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Netanyahu, şöyle konuştu:

“Ülkemizi savunmak, kuzeyde yaşayanları güvenli bir şekilde evlerine döndürmek ve basit bir kuralı uygulamaya devam etmek için mümkün olan her şeyi yapmaya kararlıyız. Kim bize zarar verirse biz de ona zarar veririz.”

ETKİNLİKLER İPTAL EDİLDİ, SIĞINAKLAR AÇILDI

Tel Aviv Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre, İç Cephe Komutanlığı'nın talimatları doğrultusunda şehirdeki boş zaman etkinlikleri iptal edildi, plajlar ve kültür kurumları kapatıldı.

Belediye, kent genelinde 240 sığınağın kullanıma açıldığını ve çok sayıda yeraltı otoparkının gerektiğinde sığınak olarak kullanılabileceğini söyledi.


Etiketler: #israil #hizbullah

İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler