'Her an kullanılmak üzere...' Kuzey Kore, iki ay sonra ilk füze denemesini yaptı

Kuzey Kore, iki ayın ardından doğu kıyısından kısa menzilli balistik füzeler fırlattı. Güney Kore ve Japonya, bu hamleyi bölgedeki barış ve istikrara ciddi bir tehdit olarak nitelendirip kınadı.

'Her an kullanılmak üzere...' Kuzey Kore, iki ay sonra ilk füze denemesini yaptı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.09.2024 - 10:15

Kuzey Kore, perşembe günü doğu kıyısından kısa menzilli balistik füzeler fırlattı. Güney Kore ordusunun açıklamasına göre, füzeler Pyongyang'dan yerel saatle 07:10'da fırlatıldı ve yaklaşık 360 km yol kat ettikten sonra denize düştü. Ancak, kaç füze fırlatıldığına dair net bir bilgi verilmedi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'nin bu füze fırlatışını, Kore yarımadasındaki barış ve istikrara ciddi bir tehdit oluşturan açık bir provokasyon olarak nitelendirerek güçlü bir şekilde kınadı.

Japonya Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'nin en az iki balistik füze fırlattığını, füzelerin yaklaşık 350 km yol kat ettiğini ve 100 km'lik bir irtifaya ulaştığını belirtti. Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Seul'e yaptığı son ziyarette Güney Kore ile ilişkileri pekiştirdikten sonra bu hamleyi sert bir şekilde kınadı ve Kuzey Kore'ye karşı protesto notası gönderdi.

Kishida, "Durumu en üst düzeyde izlemeye devam edeceğiz ve ABD ile Güney Kore ile iş birliği içinde olacağız" dedi.

ULUSLARARASI TEPKİLER

Güney Kore, Japonya ve ABD'nin nükleer elçileri, füze denemesi sonrası telefonla görüştü. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu denemenin BM kararlarına aykırı olduğu vurgulanırken, her türlü Kuzey Kore provokasyonuna yanıt verileceği taahhüdü yenilendi.

Kuzey Kore, son olarak 1 Temmuz’da 4,5 tonluk süper büyük savaş başlığı taşıyabilen yeni bir taktik balistik füzeyi başarılı bir şekilde test ettiğini iddia etmişti.

KIM JONG UN’UN NÜKLEER SİLAH PLANLARI

Bu son füze denemesi, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un, "her an kullanılmak üzere" nükleer silahların sayısını "katlanarak" artırma taahhüdünden sadece günler sonra gerçekleşti. Kim, geçen ay sonunda 240 mm roketatar sisteminin testini yönetmiş ve bu sistemin hareket kabiliyeti ve saldırı gücü açısından üstünlüğünü kanıtladığını söylemişti. Ayrıca, yapay zekâ destekli insansız hava araçlarının geliştirilmesini hedeflemişti.

Kuzey Kore son günlerde, Güney Kore'ye çöp dolu balonlar gönderiyor. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, çarşamba gecesi 20 kadar balonun gönderildiğini ancak bunların henüz Güney Kore topraklarına ulaşmadığını bildirdi.

Uzmanlara göre, perşembe günkü füze denemesi, yakın zamanda gerçekleştirilen Güney Kore-ABD askeri tatbikatlarına yanıt olabilir veya Rusya'ya füze ihraç etmek amacıyla gerçekleştirilmiş olabilir.

Kuzey Kore, Rusya'ya insansız hava araçları ve balistik füzeler de dahil olmak üzere Ukrayna savaşında kullanılmak üzere silah sağladığı iddialarıyla karşı karşıya. Hem Ukrayna hem de ABD, Kim Jong Un'un Moskova'ya ekonomik ve askeri destek karşılığında silah sağladığını belirtiyor. Ancak Moskova ve Pyongyang, bu suçlamaları reddederek askeri iş birliğini artırma sözü verdiler ve Haziran ayında kapsamlı bir stratejik ortaklık anlaşması imzaladılar.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler