Erdoğan, Akkuyu NGS açılışında duyurdu: 2. ve 3. nükleer santrallerimiz için en kısa sürede harekete geçeceğiz!

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı tarafından paylaşılan fotoğraf, Erdoğan'ın rahatsızlanmasının ardından servis edilen ilk görüntü oldu. Ardından düzenlenen Erdoğan, "Ülkemiz, 60 senelik bir gecikmenin ardından da olsa, dünyada nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir" dedi. Putin ise, "Türk-Rus tarihinde en büyük ortak projelerinden biri olan inşada, bu denli önemli bir aşamaya delinmesinden dolayı tebrik ediyorum" diye konuştu.

Yayınlanma: 27.04.2023 - 16:11
Erdoğan, Akkuyu NGS açılışında duyurdu: 2. ve 3. nükleer santrallerimiz için en kısa sürede harekete geçeceğiz!
Abone Ol google-news

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı televizyon programında rahatsızlanmasının ardından ilk kez görüntülendi. 

Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesi sırasında çekilen görüntü, Cumhurbaşkanlığı tarafından servis edildi. 

PUTIN GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETTİ

Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler ve tahıl mutabakatı bağlamındaki çalışmaların da değerlendirildiği görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurulması teklif edilen çalışma grubu vasıtasıyla yeni açılımlar üzerinde çalışılabileceğini ifade etti. Görüşmede Suriye’deki gelişmeler de ele alındı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a geçmiş olsun dileklerini de iletti.

FAHRETTİN KOCA, ERDOĞAN'IN RAHATSIZLIĞINI AÇIKLAMIŞTI

Sabah saatlerinde Erdoğan ile görüştüğünü açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erdoğan'ın mide üşütmesi geçirdiğini belirtti.

Koca, Erdoğan'ın sağlığına ilişkin "Sağlık durumu gayet iyi. Geçirmiş olduğu enfeksiyon, gastroenteritin, etkisi azalmış durumda" açıklamasında bulundu.

"RUSYA İLE EN BÜYÜK ORTAK YATIRIMIMIZ"

Bu görüntü ve açıklamalarından ardından, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni'ne canlı bağlantı ile katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: 

"Bu törenle milletimize olan bir sözümüzü gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Nükleer yakıtların santral sahasına getirilmesine şahitlik ediyoruz. Hava ve deniz yoluyla gelen nükleer yakıtların santralimize teslimiyle birlikte artık Akkuyu bir nükleer tesis hüviyetini kazanmıştır. Pek çok önemli proje gibi Akkuyu da milli bütçemize yük getirmeyen finansman modeliyle hayata geçirildi. Akkuyu, Rusya ile en büyük ortak yatırımımızdır. Santralin tüm üniteleri peyderpey 2028'e kadar hizmete girecek. Ülkemizin elektrik tüketiminin yüzde 10'u bu santral tarafından sağlanacaktır."

"DEPREMLERDEN ETKİLENMEMESİ İÇİN..."

Erdoğan, ikinci ve üçüncü nükleer santral projelerinin de hayata geçirileceğini belirterek, şunları kaydetti:

Tam kapasite devreye girdiğinde burada yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek. Doğal gaz ithalatımızın düşmesine yıllık 1,5 milyar dolar katkısı olacak bu proje, milli gelirimizin artışına da olumlu yönde etki yapacaktır. Santralimizin 6 Şubat depremlerinden etkilenmemesi, mühendislerimizin ve işçilerimizin işlerini ne kadar titizlikle icra ettiklerini gösteriyor. Projedeki tecrübemiz ışığında, farklı bölgelerde inşa etmeyi planladığımız 2. ve 3. nükleer santrallerimiz için en kısa sürede harekete geçeceğiz."

PUTİN: "TÜRK-RUS TARİHİNDE EN BÜYÜK ORTAK PROJELERDEN BİRİ"

Putin de, törende yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Bugün nükleer yakıt yüklüyoruz. Bu gerçek anlamda Türk-Rus tarihinde en büyük ortak projelerinden biri olan inşada bu denli önemli bir aşamaya delinmesinden dolayı tebrik ediyorum. Bu pilot bir projedir. Hem karşılıklı yarara dayalı ve ekonomik çıkar teşkil eden bir projedir. İki ülke arasındaki çok yönlü partnerliğimizi de pekiştiriyor. Bunun temelinde de iyi komşuluk, karşılıklı saygı ve yarar gibi ilkeler bulunuyor.

"KARŞILIKLI YATIRIMLARIMIZI ARTIRACAĞIZ"

Sayın Erdoğan ile az önce yaptığımız görüşmede, bu hususları etraflıca ele aldık. Tabii ki, barışı nükleer enerji alanındaki işbirliğimizin dışında, ikili ilişkilerimizi tüm yönleriyle kilit konularıyla ele aldık. Sonuç olarak, birtakım kritik önem taşıyan anlaşmalar sağlandı. Ben detayına inmeyeceğim. En önemlisi ekonomi ve ticaret alanındaki ilişkilerimizi daha da geliştirmeye karar verdik.

İkili ticaret hacmimizi artıracağız. 2022 senesinde 62 milyar doların üzerine çıktı. Karşılıklı yatırımlarımızı artıracağız. İki ülkenin iş çevrelerine de pazarında daha faal olmayı teşvik edeceğiz. Rusya, Türkiye'nin enerji kaynaklarına olan ihtiyaçlarını karşılamaya devam edecek, özellikle doğal gaz konusunda teşviklerini esirgemeyecek.

"İŞBİRLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRMEYE KARAR VERDİK"

Tabii ki doğal gaz çok pahalı bir ürün pazar fiyatı da artacak. Türkiye artık bir nükleer enerjiye sahip bir ülke olacak. Nükleer enerji, dünyanın en ucuz enerjilerinden bir tanesidir. Böyle bir avantaj sağlıyor Türkiye'ye. Ayrıca gazımızın üçüncü ülkelere sevk edilmesi konusunda iş birliğimizi güçlendirmeye karar verdik. Türkiye'de bir gaz merkezi kurulacak. Talebi olan yabancı tüketiciler de doğal gazımızı bu merkezden piyasa fiyatlarından satacağız.

"ERDOĞAN'IN FAKİR ÜLKELERE UN SEVK ETME TEKLİFİ VAR"

Sayın Cumhurbaşkanı ile ayrıca tarım alanındaki işbirliğimizi pekiştirmek, tarım ürünlerimizin ihracatını karşılıklı olarak artırmak, uluslararası gıda güvenliği konusundaki koordinasyonumuzu artırmaya karar verdik. Sayın Erdoğan'ın fakir ülkelere un sevk etmek gibi bir teklifi var. Bu un, Rus tarafında ihraç edilen tahıllardan Türk un fabrikaları tarafından üretilecek.

Her iki taraf, ileride turistlik alışverişlerinin artırılması gerektiğini kaydetti. Bilindiği gibi, Türk tatil beldeleri vatandaşlarımız arasında büyük rağbet görüyor. Geçen sene Türkiye'ye 5 milyonun üzerinde Rus vatandaşı geldi. Bunun için olumlu zemin oluşturmak adına biz ikili uçak severlerimizin sayısının artırılmasına karar verdik.

Türkiye için üzüldük. Depremde can ve mal kaybı yaşadı. Bunu hep dillendireceğiz. Türkiye hükümetine ne denli zor görevlerin düştüğünü de çok iyi anlıyoruz; cumhurbaşkanına da aynı şekilde. Hem altyapı onarılacak, yaşam tesisleri, sosyal tesisler kurulacak. Bunda da Türk partnerimize gerekli desteği sağlamaya hazırız. Türkiye'ye Rus altyapı malzemelerini sevk etmeye hazırız. İnşaat sektörü Türkiye'de gelişmiş bir sektör."


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler