‘F-35 değil, Eurofighter alınmalı’

Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Ali Poyraz Gürson, ABD’nin Türkiye’ye F-35’ler için S-400 koşulunu Cumhuriyet’e değerlendirdi.

‘F-35 değil, Eurofighter alınmalı’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.08.2024 - 05:12

Cumhuriyet muhabirinin de içinde bulunduğu bir grup gazeteciye önceki gün konuşan ABD’in Ankara Büyükelçisi Jeff Flake devam eden F-16 sürecinin olumlu ilerlediğini söyledi. Türkiye’nin yeniden F-35 satın alabilecek bir konumda olmasını istediğini de ifade eden Flake, bunun gerçekleşmesi için önce ‘S-400 meselesinin çözülmesi gerektiğini’ vurguladı. Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmak pahasına Rusya’dan 2,5 milyar dolara satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinde hâlâ bulunmaya devam ederken ABD basınında “Türkiye, S-400’leri üçüncü ülkelere verip F-35 programına dahil olabilir” şeklinde görüşler yankı bulmaya başladı. 

‘F-35 DIŞA BAĞIMLI BİR UÇAK’

ABD’nin Türkiye’den ‘S-400 meselesini çözme’ yönündeki sürekli talebini Cumhuriyet’e değerlendiren Prof. Dr. Ali Poyraz Gürson, S-400’lerin alındığı dönem için mantıklı olduğuna işaret ederek Türkiye’nin hava savunma ihtiyacı karşılandığında S-400’leri satabileceğini ve F-35’e dönüşün ise sorgulanması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin şu anda kendi sistemlerini de ürettiğini anımsatan Gürson, Türkiye’nin yeniden F-35 programına dahil edilme olasılığına ilişkin, “F-35 ağ merkezli bir uçak, Türkiye’nin F-35 projesine dönmesine sıcak bakmıyorum. Türkiye’nin F-16 ihtiyacı var. Olmadı, 4 filo 40 adet Eurofighter Typhoon almalı. F-35 hava merkezli, tamamen dışa bağımlı bir uçak. Rüştünü ispat etmiş bir uçak değil. Türkiye’nin F-22 talebi olabilir. F-16’ların zaten alınacağı biliniyor. Ancak en rasyonel duran Almanya engelini aşıp Eurofighter alınması. S-400’ler satılabilir” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon