Erdoğan Karakuş: ‘ABD, F-35’ler konusunda Türkiye’ye haksızlık yaptı’

Yunanistan’ın Kathimerini gazetesinin aktardığı iddiaya göre ABD, S-400’lerin Adana’da bulunan İncirlik Hava Üssü’nün ABD kontrolündeki alanına nakledilmesini istedi, bunun karşılığında da Türkiye’nin F-35 programına tekrar dahil edilmesini teklif etti. Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş Washington’dan geldiği iddia edilen öneriyi Cumhuriyet’e değerlendirdi.

Erdoğan Karakuş: ‘ABD, F-35’ler konusunda Türkiye’ye haksızlık yaptı’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.09.2024 - 04:00

ABD’nin, Türkiye’ye Rus S-400 hava savunma sistemlerine ilişkin sorunun çözümü için bir teklif sunduğu iddiaları gündemde yerini korumaya devam ediyor. Yunan Kathimerini Gazetesi’nde yer alan habere göre ABD, S-400’lerin Adana’da bulunan İncirlik Hava Üssü’nin ABD kontrolündeki bölgesine nakil edilmesini ve bunun karşılığında Türkiye’nin F-35 programına tekrar dahil edilmesini öneriyor. ABD, S-400 hava ve füze savunma sistemi tedariki sebebiyle 2018’de Türkiye’ye yaptırım getirerek 5. nesil savaş uçağı F-35 teslimatlarını askıya almıştı. Türkiye için üretilen 6 adet F-35A savaş uçağı, o tarihten beri depolarda tutuluyor. 

‘TÜRKİYE 27 MİLYAR DOLARI KAYBETTİ’

Washington’dan geldiği iddia edilen öneriyi Cumhuriyet’e değerlendiren Emekli Korgeneral Karakuş, ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkararak Türkiye’ye büyük bir haksızlık yaptığını belirtti. Karakuş, “11 Türk firması yatırım yapmıştı. F-35’lerin 935 parçasını Türkiye’de üretmekteydik. Büyük yatırımlar yapılmıştı. 11 milyar dolar oradan gelir temin edecektik, alacağımız uçaklar neredeyse bize bedavaya gelecekti. Avrupa’daki tüm F-35’lerin bakımının Türkiye’de yapılması planlanıyordu. Bundan da Türkiye 16 milyar dolar kazanacaktık. Türkiye, 27 milyar doları F-35 programından çıkartılarak kaybetti” dedi. Karakuş, “Bu teklifin sonunda Türkiye kaybettiği 27 milyar doların en azından 20 milyar dolarını geri kazanacaksa düşünmeye değer, değerlendirilebilir. Türkiye F-35 programına tekrar dahil olabilir ancak Türkiye’nin kazançlı olacağı bir noktaya gelmeli. ABD şu anda yaptığı işin haksızlık olduğunu biliyor” diye konuştu. 

‘PARÇALARI ABD’DEN GELİYOR’

ABD’nin yaptığı haksızlığın farkında olduğunu ve başkanlık seçimlerinden önce ABD Başkanı Joe Biden’ın Türkiye’nin isteklerini bildiğini kaydeden Karakuş, bunun yanı sıra Türkiye’nin HÜRJET ve KAAN uçaklarının motorlarını da ABD’den alması gerektiğini ve kongreden geçmesi gerektiğini anımsattı. Karakuş, “Atatürk’ün kurduğu havacılık fabrikalarının hepsi kapandı. NATO’ya girer girmez bütün askeri firmalar kapatıldı. Atatürk’ün yolundan gitmeyen egemenliğini kaybeder. Bugün uçurduğumuz uçakların çoğunun parçası ABD’den geliyor. Bu konularda bağımsızlık kaybedildiği anda tekrar kazanmak zor” ifadelerini kullandı.

‘MOTOR ÜRETİMİ ÇABUK OLMUYOR’

TUSAŞ tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak KAAN’da kullanılan F110 motoru ve HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı’nın F404 motorunu Amerikan General Electric Şirketi üretiyor. Türkiye daha önce HÜRJET için 100 adet F404 motoru siparişi vermiş, F110 motorları için ise ABD ile ortak üretim talebinde bulunmuştu. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, HÜRJET’in motorunun ABD’den gelmemesi olasılığı üzerine, “Alamazsak yaparız ancak bu bizi 2-3 yıl geri atar. Türkiye motor konusunda çok ciddi adımlar atıyor. Fakat motor uçak kadar çabuk olmuyor" cevabını vermişti.  


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler