Elektrikli araçlarda sodyum yatırımı: 'Çin'in tahtı da sallanabilir'

Elektrikli araçların bataryalarında lityum yerinde sodyum kullanılması için yürütülen çalışmalar, sektörün yapısını da değiştirebilir.

Elektrikli araçlarda sodyum yatırımı: 'Çin'in tahtı da sallanabilir'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.02.2024 - 13:54

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın bugün yayımladığı haberde, elektrikli araç bataryalarında kullanılan lityum yerine sodyuma yapılan yatırımların arttığına işaret edildi.

Independent Türkçe'nin aktardığına göre, haberde, bu değişimden "Bir tutam tuz, otomobil endüstrisinin yeni dünya düzenini altüst edebilir" ifadeleriyle bahsedildi.

Lityuma kıyasla sodyum iyon bazlı bataryaların enerji üretimini daha verimli hale getirdiğine ve soğuk hava koşullarına daha dayanıklı olduğuna işaret edildi. Ayrıca soydum, lityuma kıyasla daha düşük maliyetli. 

Öte yandan sodyum bataryalar, lityumlara nazaran kilogram başına yarı yarıya daha az enerji tutuyor. Dolayısıyla sodyum bataryaların lityumlarla aynı gücü sağlayabilmesi için çok daha büyük olması gerekli.

Analizde, sodyum bataryalara geçişin Çin'in elektrikli araç sektöründeki hakimiyetini bozabileceğine de dikkat çekildi.

Amerikan elektrikli otomobil firması Tesla'nın CEO'su Elon Musk, geçen ayki açıklamasında hükümetlerin ticari önlemler almaması durumunda Çinli şirketlerin küresel rakiplerini "yok edeceğini" söylemişti. 

Çin, dünyadaki en büyük üçüncü lityum üreticisi konumundayken, ABD ise bilinen tüm sodyum rezervlerinin yüzde 90'ına sahip.

Fransız-İtalyan otomotiv devi Stellantis'le Çinli BYD firması, sodyum bazlı elektrikli araç bataryaları için büyük yatırımlar yapmıştı. 

Stellantis, sodyum bazlı batarya üreten Avrupalı Tiamat firmasına 12 Ocak'ta yatırım yaptığını duyurmuştu. Yeni batarya üretimi için 150 milyon euro kaynak ayrılırken, Tiamat'a ne kadar yatırım yapıldığı açıklanmamıştı.

Çin'de elektrikli araç piyasasının önde gelen isimlerinden BYD de 5 Ocak'taki açıklamasında, Jiangsu bölgesinde soydum iyondan batarya üretecek özel bir tesis için 10 milyar Çin yuanı yatırım yapıldığını bildirmişti. 

Bunlara ek olarak Hindistan merkezli çok uluslu enerji firması Reliance Industries, Britanya'da soydum iyon batarya üreten Faradion firmasını Aralık 2021'de 100 milyon sterline (yaklaşık 3,8 milyar TL) satın almıştı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler