Dünyaca ünlü yazar 88 yaşında hayatını kaybetti
Dünyaca ünlü Arnavut yazar İsmail Kadare hayatını kaybetti. 88 yaşında hayatını kaybeden Kadare, eserleriyle Orwell ve Kafka gibi büyük yazarlarla kıyaslandı.
Arnavut yazar İsmail Kadare, bu sabah sağlık sorunları nedeniyle başkent Tiran'daki evinden Rahibe Teresa Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Dünyaca ünlü yazarın hayatını kaybettiği öğrenildi. Arnavut makamları, 88 yaşındaki Kadare'nin ölüm nedenine veya yerine ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı.
Kadare, ülkesinin totaliter rejimini eleştiren eserleriyle dünya edebiyatına önemli katkılarda bulundu. Yarım yüzyılı kapsayan edebi kariyerinde romanlar, şiirler, kısa hikayeler ve deneme koleksiyonları da dahil olmak üzere birçok kitap yazdı.
1970 yılında ilk romanı "Ölü Ordu’nun Generali" Fransızcaya çevrildiğinde uluslararası üne kavuştu ve Avrupa eleştirmenleri tarafından başyapıt olarak değerlendirildi. Kadare'nin adı birkaç kez Nobel Ödülü için anılsa da bu onuru kazanamadı.
CUMHURBAŞKANI TAZİYE MESAJI YAYIMLADI
Ülkenin üst düzey yetkilileri ise taziye mesajlarıyla Kadare'nin ölümünü doğruladı. Cumhurbaşkanı Bajram Begaj, Meclis Başkanı Lindita Nikolla ve Başbakan Edi Rama yayımladıkları taziye mesajlarında, Kadare'nin önemine değinerek, Arnavutluk ve Arnavutların kaybına dikkati çekti. Kadare’nin kariyerindeki başarılardan biri de 2005 yılında kazandığı ilk Uluslararası Man Booker Ödülü’ydü.
Kadare’nin edebi kariyeri boyunca politik sıkıntılarla karşılaştığı biliniyordu. Enver Hoxha’nın yönetiminde Arnavutluk'ta yaşadığı dönemde, rejimin baskısından kaçmak için politik bir ip üstünde yürüdü. "Rüyalar Sarayı" gibi eserleri rejimi eleştirirken, "Büyük Kış" gibi bazı eserleri ise rejime yaranmak amacıyla yazıldı.
KADARE KİMDİR?
İsmail Kadare, 28 Ocak 1936'da ülkenin güney kesimlerindeki Ergiri'de (Gjirokaster) dünyaya geldi. Kadare'nin, başta romanları olmak üzere birçok eseri aralarında Türkçenin de olduğu dillere çevrildi.
Arnavut edebiyatının önemli isimlerinden Kadare, ulusal ve uluslararası birçok ödül ve nişanlara layık görüldü. Eserlerinde, totaliter rejimi örtük bir şekilde eleştirerek Arnavutluk’un sorunlarını dünya edebiyatına taşıdı.
En Çok Okunan Haberler
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!