Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'la görüşen Taliban'dan açıklama: 'Yardım yapılmasını konuştuk'

Ankara'yı ziyaret eden Taliban heyeti geçtiğimiz günkü temasları sırasında Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'la da görüştü. Taliban’ın Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, Diyanet ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'la görüşen Taliban'dan açıklama: 'Yardım yapılmasını konuştuk'
Abone Ol google-news
AA
Yayınlanma: 16.10.2021 - 13:06

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, Dışişleri Bakanlığı'nın daveti üzerine temaslarda bulunmak üzere beraberindeki heyetle Türkiye’ye gelmişti. Taliban heyeti, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'la da temaslarda bulunmuştu.

Taliban'ın Dışişleri Bakan Vekili, Türkiye ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunurken Diyanet başlığı ön plana çıktı.

Muttaki, Erbaş ile de verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Ayrıca insani yardımlarla ilgili Türkiye Kızılay yetkilileriyle bir araya geldik. Türkiye’nin birçok ülkeye yardım yaptığı konuşuldu ve kış gelmeden Afganistan halkına yardım yapılmasını konuştuk. Yine İçişleri Bakanlığı yetkilileriyle de görüştük. Ziyaretimiz çok iyi geçti. Onlar bizi iyice dinlediler, biz de onları iyice dinledik. İnşallah gelecekte bu tür oturumları Kabil’de de gerçekleştiririz."

KARŞILIKLI MESAJLAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Afganistan’daki mevcut siyasi durumu ve iki ülke arasındaki ilişkileri görüştüklerini aktaran Muttaki, Taliban’ın resmen tanınması ve ABD tarafından bloke edilen Afganistan’a ait varlıklarla ilgili konuların da gündeme geldiğini söyledi.

Afganistan’a ait varlıkların dondurulmasının uluslararası kanunlara ve insan haklarına aykırı olduğunu kaydeden Muttaki, Bakan Çavuşoğlu ile görüşmesini, “Karşılıklı güzel mesajlar verildi. Afganistan hükümeti ve halkı konusunda görüşleri olumluydu” şeklinde özetledi.

'TÜM ALANLARDAN FAYDALANABİLİR'

"Afganistan ve Türkiye’nin iki Müslüman ülke olarak tarihsel yakınlıkları olduğunu" aktaran Muttaki, “Türkiye sahip olduğu imkanlarla Afganistan’da farklı alanlarda; örneğin, yatırım ve bazı projeleri hayata geçirme konusunda ve Afganistan’ı yenileme, restore etme çalışmalarında iyi bir role sahip olabilir. Tüm alanlardan faydalanabilir” dedi.

Emirhan Muttaki, açıklamalarında Afganistan ekonomisinin düzelmesi için uluslararası yardımların ve hükümetlerinin resmi olarak tanınmasının önemine sık sık işaret etti.

'YARDIMLAR SAYESİNDE ÖDENDİ'

Muttaki, Afganistan’a ait olup ABD tarafından bloke edilen rezervlerin, ülkenin imarı için başka devletlerin gönderdiği paralar olduğunu söyledi.

Muttaki, bu paralara erişebilmeleri adına Türkiye makamlarından yardım isteyip istemediklerine ilişkin, daha önce hükümet çalışanlarının maaşlarının yardımlar sayesinde ödendiğini kaydetti.

HENÜZ HİÇBİR DEVLET TANIMADI

Afganistan’da Taliban hükümetinin henüz hiçbir devlet tarafından tanınmamasını, "Afganistan halkının haklarının gasbedilmesi" olarak savunan Muttaki, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Son günlerde yaptığımız toplantılarda, Doha’da ABD ve Avrupa Birliği heyetleriyle yaptığımız toplantılarda ve Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz toplantılarda dile getirdiğimiz üzere; dünyada öyle devletler kuruldu ki bunlardan bazıları güç kullanarak, darbeyle veya tek kişinin veya ailenin hükümran olduğu seçimlerle gerçekleşti. Neden bunlar resmen tanınıyor da Afganistan’daki fiili devlet tanınmıyor? Bize göre bu durum, Afganistan halkının haklarının gasbedilmesidir. Bu durumun Afganistan ekonomisine olumsuz etkisi oluyor. ABD’deki para bırakılmalıdır. Eğer ekonomisi düzelirse Afganistan, bölgede ekonomik ve ilişkilerin güçlendirilmesi bağlamında çok önemli olumlu bir rol oynayabilir. Bizim bölge ve büyük ülkelerden isteğimiz; Afganistan halkının hakkı yenmesin, zulmedilmesin, tehdit edilmesin, baskı altına alınmasın, muhasara altına alınmasın. Bu konuda herkes yardımcı olmalı ve zaten Afganistan hükümetinin de işleri yavaş yavaş düzelmekte ve daha iyiye gitmekte."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon