BM Genel Sekreteri Guterres, toplumsal cinsiyet eşitliğinin 300 yıl uzakta olduğunu söyledi

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, toplumsal cinsiyet eşitliğinin "300 yıl uzakta" olduğunu belirterek, kadın haklarının "ihlal" edilmeye devam ettiğini dile getirdi.

BM Genel Sekreteri Guterres, toplumsal cinsiyet eşitliğinin 300 yıl uzakta olduğunu söyledi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.03.2023 - 14:41

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Kadının Statüsü Komisyonu"nda yaptığı konuşmada cinsiyet eşitliğine yönelik ilerlemenin "gözlerimizin önünde yok olduğunu" söyledi.

Antonio Guterres, cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesine adanmış BM kuruluşu UN Women'ın son tahminlerine göre cinsiyet eşitliğinin "300 yıl uzakta" olduğunu söyledi.

Guterres, yüksek anne ölüm oranlarını, kız çocuklarının erken yaşta evliliğe zorlanmasını ve kız çocuklarının okula gittikleri için kaçırılıp saldırıya uğramasını toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşma umudunun "giderek uzaklaştığının" kanıtı olarak gösterdi.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI'NI ÖRNEK GÖSTERDİ

Guterres, "Kadın hakları dünyanın dört bir yanında istismar ediliyor, tehdit ediliyor ve ihlal ediliyor" diyerek, "kadınların ve kız çocuklarının kamusal hayattan silindiğini" söylediği Afganistan'ın da bulunduğu birkaç ülkeyi hatırlattı.

"Kriz ve çatışmalar, kadınları ve kız çocuklarını ilk ve en kötü şekilde etkiliyor" diyen Guterres, Ukrayna'daki savaşı buna örnek olarak gösterdi.

ACİL EYLEM ÇAĞRISINDA BULUNDU

"Pek çok yerde kadınların cinsel ve üreme haklarının geriye götürüldüğünü" belirten Guterres, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için, özellikle Güney'deki gelişmekte olan ülkelerde kadın ve kız çocuklarının eğitim, gelir ve istihdamının arttırılmasından, kadın ve kız çocuklarının bilim ve teknolojiye katılımının teşvik edilmesine kadar "kolektif" ve "acil" eylem çağrısında bulundu.

Guterres, "Yüzyıllardır süregelen ataerkillik, ayrımcılık ve zararlı stereotipler bilim ve teknoloji alanında büyük bir cinsiyet uçurumu yaratmıştır" dedi. "Açık olalım: küresel çerçeveler dünyanın kadınları ve kız çocukları için çalışmıyor. Bunların değişmesi gerekiyor" dedi.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler