Bilim insanlarından 'Marmolada' uyarısı: '2040 yılına kadar...'

Bilim insanları, İtalya'da yer alan Dolomit Dağları'nın en büyük ve en sembolik buzulu olan Marmolada buzulunun, artan ortalama sıcaklıklar nedeniyle 2040 yılına kadar tamamen eriyebileceğini söyledi.

Bilim insanlarından 'Marmolada' uyarısı: '2040 yılına kadar...'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.09.2024 - 13:43

Buzulları ve iklim acil durumunun etkilerini izleyen ve çevreci grup Legambiente, Alplerin Korunması için Uluslararası Komisyon (Cipra) ve İtalyan Buzul Komitesi'nin bilimsel ortaklığıyla başlatılan bir kampanyaya katılan İtalyan bilim insanları, Alp dağlarının İtalya tarafında kalan Marmolada buzulunun günde 7 ila 10 cm eridiğini söyledi.

Marmolada buzulunda son beş yılda 98 futbol sahası büyüklüğündeki alanın (70 hektar) eridiği kaydedildi.

“Buzullar Kervanı” başlıklı kampanyanın organizatörlerine göre, bilimsel ölçümlerin başladığı 1888 yılından bu yana Marmolada buzulu “geri dönüşü olmayan bir koma” içinde bin 200 metre çekildi.

Bilim insanlarına göre bu durum, iklim etkilerinin, yaz boyunca bölgedeki alışılmadık derecede yüksek sıcaklıklarla birleşerek buzulların hızla erimesine neden oluyor.

2022 yılında Marmolada dağındaki bir buzulun çökmesi sonucu yamaçtan aşağı buz, kar ve kayalardan oluşan bir çığ düşmüş ve 11 kişi hayatını kaybetmişti.

Buzulun erimesi nedeniyle bölgede, mükemmel bir şekilde korunmuş silahlar, kızaklar, mektuplar, günlükler ve  Birinci Dünya Savaşı sırasında İtalya'nın Lombardiya bölgesindeki Alpler ve Trentino Alto-Adige'deki Dolomit Dağları'nda savaşan askerlerin cesetleri de dahil olmak üzere her türden tonlarca eşya ortaya çıktı.


Etiketler: #italya #dolomit #buzul

İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler