ABD siyaseti üzerine çalışmalar yürüten Prof. Dr. Burak Küntay: 'Kazanma şansını artırdı'

ABD siyaseti üzerine çalışmalar yürüten Prof. Dr. Burak Küntay, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump’a yönelik suikast girişiminin olası etkilerini değerlendirdi. Küntay, Trump’ın mahkeme davalarının seçimler için dengeleyici unsur olduğunu ancak şu an ise yaşanan olayla birlikte bunun etkisinin azaldığı yorumunu yaptı.

Yayınlanma: 15.07.2024 - 04:00
ABD siyaseti üzerine çalışmalar yürüten Prof. Dr. Burak Küntay: 'Kazanma şansını artırdı'
Abone Ol google-news

Eski ABD Başkanı ve kasım ayında yapılacak seçimlerin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump’a mitingi sırasında düzenlenen suikast girişimi, seçim atmosferini Trump’ın lehine çevirdi. Suikast girişiminin ardından yaşanan tartışmaları Cumhuriyet’e değerlendiren ABD uzmanı Prof. Dr. Burak Küntay, şu ana kadar olan süreç için Trump’ın mahkeme kararlarının seçimler için dengeleyici unsur olduğunu, şu an ise yaşanan olayla birlikte bunun etkisinin azaldığını kaydetti.

TRUMH'IN İŞİNE YARADI

Mahkeme kararlarının Trump için öncesinde büyük bir sıkıntı oluşturduğunu ancak tam bu sırada Joe Biden’ın tartışmalara konu olan hal ve hareketlerinin, potlarının başladığını söyledi. Küntay; Biden’ın başarısız münazara performansı, Trump’ın seçimlere katılamayacağını yönündeki savunmaların yetersiz bulunması, ABD Anayasa Mahkemesi’nin Trump için dokunulmazlık kararı vermesi ve güncel durumdaki suikast girişiminin Trump’ın işine yaradığını dile getirdi. Küntay, “Trump hiçbir şey yapmasa bile, şu saatten sonra oturup sussa bile yaşanan bu olaylar Trump’ın ciddi anlamda ivmesini yükseltti. Buradaki bütün mesele ortada duran oyları nereye çevireceğiniz” dedi. 

'BU İŞ, FARKLI ŞEYLERE GEBE'

Trump’ın öncesinde Cumhuriyetçi Parti’de bile önemli oranda muhalefete sahip olduğunu anımsatan Küntay şu an için hiç değilse partisinin desteğini kazandığını söyledi. Küntay, “Bu, olayı başlı başına bir noktaya götürecek. 2 hafta sonra göreceksiniz, ‘bu gizli servisin hatasıydı’ diyecekler. Gizli servis nereye bağlı? Başkana... ‘Bizi öldürtmek istediler’ demeye kadar gitme olasılığı olan bir kampanya süreci devam edecek. Trump şu an çok şanslı, çok avantajlı bir noktaya geçti. Bugün Trump’ın kulağı sıyrılmasa, gerçekten başarılı olsa belki üçüncü bir adam ABD başkanıydı. Bu iş o kadar farklı şeylere gebe ki; evet Trump’ın şu an muazzam bir avantajı var ancak nereye evrilir göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler