‘ABD seçimlerine kadar Ukrayna’da barış olmaz’

Moskova’da yaşayan siyaset bilimci ve Rusya araştırmacısı Ümit Nazmi Hazır, Erdoğan-Putin zirvesini ve Rusya’nın arabuluculuk açıklamasını Cumhuriyet’e değerlendirdi.

Yayınlanma: 05.07.2024 - 04:00
‘ABD seçimlerine kadar Ukrayna’da barış olmaz’
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Türkiye’nin diyalog ortağı olduğu Şangay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİÖ) Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesine katılmak üzere gittiği Kazakistan'ın başkenti Astana’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. 1 saate yakın gerçekleşen görüşmede; iki ülke ilişkileri, Ukrayna-Rusya savaşı, İsrail’in Filistin’e saldırıları, Suriye’deki çözüm arayışları, enerji sektörü ve terörle mücadele konuları konuşuldu.  Erdoğan Putin’e, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşının önce ateşkes, ardından barışla sona erdirilmesi için uzlaşı zeminini oluşturabileceğini ve başta Suriye iç savaşı olmak üzere istikrarsızlıkların sonlandırılmasının için Türkiye’nin çözüm için işbirliğine hazır olduğunu söyledi. Putin’i mümkün olan en kısa sürede Türkiye’de görmek isteğini ifade eden Erdoğan’a Putin’in yanıtı “muhakkak geleceğim” şeklinde oldu. Putin, dünyadaki tüm zorluluklara rağmen Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin adım adım ilerlediğini kaydetti. 

PESKOV: TÜRKİYE ARABULUCU OLAMAZ

Rusya’nın resmi devlet haber ajansı TASS’a göre Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Erdoğan ile Putin’in ŞİÖ’deki zirvede yaptıkları görüşmede Ukrayna’daki savaşa değindiklerini doğruladı. Peskov verdiği demeçte, Türkiye’nin sorunu çözmeyi amaçlayan görüşmelerde olası bir arabulucu olarak hareket etmeyeceğini söyledi. Peskov, Erdoğan’ın bu görüşmeler sırasında arabulucu olmasının mümkün olup olmadığı sorusuna, “Hayır, imkânsız” yanıtını verdi. Gerekçeleri ise açıklanmadı. Peskov’un TASS’a dün yaptığı açıklamaya göre ise Rus liderin Türkiye’ye yapacağı ziyaretin tarihi henüz belirlenmedi; tarih diplomatik kanallar aracılığıyla kararlaştırılacak.

‘UKRAYNA SAVAŞININ ARTIK BOYUTU DEĞİŞTİ’

Moskova’da yaşayan siyaset bilimci Rusya Uzmanı Ümit Nazmi Hazır, Erdoğan-Putin zirvesini ve Rus tarafından gelen arabuluculuk açıklamasını Cumhuriyet’e değerlendirdi. Türkiye’nin arabulucu olamayacağı yönündeki açıklamanın Ukrayna savaşının artık boyutunun değiştiğine işaret ettiğini belirten Hazır, Rusya’nın sadece Türkiye’nin değil, içinde 4-5 ülkenin arabulucu olarak yer aldığı bir platformu tercih edeceğini kaydetti. Hazır, “Arabuluculuk şu anda Türkiye’nin tek başına yapabileceği bir durum gibi gözükmüyor. Ukrayna savaşının çok küresel bir boyutu olduğu için ancak 4-5 ülkenin olduğu bir yapı olabilir. Türkiye de yer alabilir. Çin, Macaristan, Brezilya yer alabilir. Amerikan seçimlerine kadar barış olacağını zannetmiyorum. Çünkü Ukrayna’nın pozisyonunu belirleyen Amerika’nın pozisyonu. Amerikan seçimlerinden sonra durum netleşecek” dedi.  

RUSYA, ESAD’A BASKI YAPIYOR

Erdoğan-Putin görüşmesinin birincil konusunun Suriye olduğunu ve Rus tarafının muhtemelen Suriye konusunun üzerinde durduğunu aktaran Hazır, Putin’in Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesini ve Suriye meselesinin çözülmesini istediğini söyledi. Hazır, “Esad ile Erdoğan görüşür mü şeklinde bir iddia vardı. Bu kısa sürede pek mümkün görünmüyor. Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi çok kolay olmayacak diye düşünüyorum. Rusya son 1 yıldır Esad’a Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi yönünde baskı yapıyordu. Fakat Suriye tarafında bir çekince vardı. Türkiye-Suriye normalleşmesinde en önemli aktör ülke Rusya” diye konuştu. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler