AB: Enerjide Rusya'ya bağımlılığı 2027'ye kadar bitireceğiz
AB, enerjide Rusya'ya bağımlılığı 2027'ye kadar bitirmek istediklerini bildirdi.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, enerjinin AB dış politikasındaki merkezi konumu hakkında bir blog yazısı yayımladı.
Yüksek Temsilci Josep Borrell, enerji politikasının her zaman jeopolitik bir konu olduğunu ifade ederek, bunun Rusya-Ukrayna savaşıyla daha da netlik kazandığını belirtti.
Josep Borrell, Rusya'nın enerjiyi "siyasi bir silah" olarak kullanan bir ülke olduğuna işaret ederek, AB'nin Rusya'dan enerji ithalatına olan bağımlılığı azaltma konusunu yıllardır tartıştığını anımsattı.
Borrell, "Artık bunu erteleyemeyeceğimizi biliyoruz" diyerek, Rusya'dan enerji ithal ederek Kremlin'in Ukrayna ile savaşma kabiliyetini AB'nin finanse ettiğine dikkati çekti.
Borrell ayrıca, Avrupa'ya doğal gazın yüzde 40'ından fazlasını Rusya'nın tedarik ettiğini hatırlatarak, "Bu bağımlılığı 2027 yılına kadar bitirmek istiyoruz" ifadesini kullandı.
'AB ÜLKELERİ YENİ GAZ TEDARİKÇİLERİ BULMALI'
Josep Borrell, Rusya'dan ithal edilen gaz ve petrolün çoğunun yenilenebilir kaynaklar, enerji verimliliği ve tasarrufuyla ikame edileceğini belirterek, "Ancak, ihtiyaç duyulan gaz için AB'nin Rusya dışı kaynaklardan ithalatını da artırması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Borrell, AB ülkelerinin koordineli biçimde yeni gaz tedarikçileri bulması gerektiğini vurgulayarak, AB genelinde ortak gaz alma mekanizması geliştirilmesinin önemine işaret etti.
Borrell, Tedarik çeşitlendirilmesi amacıyla AB Komisyonunun ABD ile ilave sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımı konusunda anlaştığını aktararak, LNG ve hidrojen tedariki konusunda da Kanada ile çalıştıklarını ifade etti.
Borrell, ayrıca "AB, yazdan önce Mısır ve İsrail'le Avrupa'ya LNG tedariki konusunda üçlü bir anlaşma imzalamayı hedefliyor" bilgisini paylaştı.
'ALTERNATİFLER MEVCUT'
Josep Borrell, Japonya ve Güney Kore'nin bir miktar LNG kargosunu Avrupa'ya yönlendirdiğini kaydederek, Katar'ın da Asya ülkeleri ile takas imkanı sağlamaya hazır olduğunu belirtti.
Borrell, boru hattı gazı açısından Norveç'in Avrupa'ya teslimatları artırdığını, Cezayir ve Azerbaycan'ın da bunu yapmaya istekli olduklarını vurguladı.
Borrell ayrıca, Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) kapasitesinin artırılmasının AB ve Batı Balkanlar'a gaz arzını yükselteceğine işaret ederek, Nijerya, Senegal ve Angola gibi ülkelerin de LNG sağlama potansiyeli olduğunu kaydetti.
'PETROL AMBARGOSU ÜZERİNDE MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR'
Josep Borrell, AB Komisyonu'nun 2 hafta önce üye ülkelere Rusya'ya yönelik petrol ambargosunu da içeren 6'ncı yaptırım paketi teklifini sunduğunu anımsatarak, "Karar için gerekli olan oy birliğini sağlamak için müzakereler devam ediyor. Umarım en kısa sürede paket üzerinde anlaşma sağlayabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
Borrell, Rusya'nın hali hazırda dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumunda olduğunu hatırlatarak, savaşın küresel petrol piyasasında önemli fiyat artışlarına yol açtığını belirtti.
Borrell ayrıca, İran nükleer anlaşmasının tam ve etin bir şekilde uygulanmasının İran petrol kaynaklarının piyasalara girişini kolaylaştırabileceğini ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!
- Kasım Gülpınar ve Kürşad Zorlu ne yapacak?
- İşte CHP’nin yol haritası